Nemocnice ve Vsetíně dál umožňuje nadstandardní péči

Vsetín - Většina nemocnic od začátku srpna nenabízí pacientům se šedým zákalem kvalitnější a dražší čočky, na které si dřív mohli připlácet. Ústavní soud totiž zrušil vyhlášku o nadstandardech. Výjimkou je Vsetín. Tam zákaz vybírání příplatků vyřešili tím, že od pacienta přijmou finanční dar.

4. srpna byl v brněnské fakultní nemocnici Ivan Sedlák jedním z posledních pacientů, kteří dostali nadstandardní čočku.

Čočka je dražší řádově o tisíce korun a umožňuje bez brýlí vidět na čtení i do dálky. A mnohým pacientům v posledních dvou letech nevadilo, že se nejdřív museli podívat hlouběji do peněženky.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„O nadstandardy u nás býval zájem, zejména o oční čočky. O ty mělo zájem zhruba čtyřicet pět procent pacientů, kteří prošli očním oddělením. Nyní respektujeme zákon a od 5. srpna letošního roku nadstandardy neposkytujeme,“ informovala Karla Havlíková, mluvčí Krajské nemocnice T. Bati, a. s.

Například ve Vsetínské nemocnici teď ale otevřeně přiznávají, že našli způsob, jak pacientům dopřát dražší a kvalitnější čočku.

„Vyřešili jsme to zatím tak, že formou smlouvy o daru vybíráme finanční rozdíl.“ Uvedl Martin Metelka, ředitel Vsetínská nemocnice a. s.

Zatím to tak po dohodě s pacienty udělali třikrát. Jsou připraveni peníze vrátit, pokud je pojišťovna nemocnici proplatí." 

Víme, že je to na hraně, že mohou být problémy, nicméně máme tento názor, zastáváme ho a snažíme se klientům pomoci." uvedl Martin Metelka, ředitel Vsetínská nemocnice a. s.

Dražší soukromé kliniky beze změny nabízejí nadstandard dál a odmítají absurditu, že by dřív operovaný pacient s jednou kvalitnější čočkou nesehnal později stejnou do druhého oka.

Chaos potrvá nejspíš ještě několik měsíců. Nový zákon, který nastolí jasná pravidla, projedná až nová sněmovna po volbách. 

Vydáno pod