Hustopeče chtějí prodejem kempu zaplatit rekonstrukci jednodenní chirurgie

Hustopeče – Přestavbou nemocnice se město Hustopeče začalo připravovat na vynucený přechod na režim jednodenní chirurgie. Investici, kterou si rekonstrukce chirurgického oddělení vyžádá, chtějí zastupitelé pokrýt prodejem městského majetku. Jako první kupcům zkusí nabídnout rekreační areál Formanka.

Na jaře přitlačily zdravotní pojišťovny hustopečskou nemocnici ke zdi – buď předělá oddělení chirurgie na takzvanou jednodenní chirurgii, nebo skončí úplně. Vedení města tak nezbylo, než na přestavbu kývnout. „Je to jediná možnost, jak zachránit naši nemocnici,“ potvrdil starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).

Od příštího roku proto oddělení najede na nový režim. „Práce se určitě změní a hodně. Využití bude spíš pro mladší a zdravější pacienty, aby mohli přijít jeden den a druhý den jít domů. Dneska je to trend, každý mladý člověk potřebuje být rychle v práci, takže by to měl být přínos,“ vysvětlila vrchní sestra chirurgického oddělení Marta Suchyňová.

Kvůli provozním změnám je nutné celé oddělení přestavět. Potřebných deset miliónů město v pokladně nemělo a muselo se proto zadlužit. „V tuto chvíli je to z úvěru. Město ani nemocnice se ale nechtějí dále zadlužovat, hledali jsme proto další zdroje financování,“ potvrdil starosta.

Co pro Hustopeče znamená přestavba chirurgie? (zdroj: ČT24)

Hustopeče už našly cestu, jak se tíživého úvěru zbavit předčasně. Pomoci by mohl prodej rekreačního areálu Formanka. Komplex autokempu, restaurace a chatek byl totiž v posledních letech pro město spíš zátěží než výhodným byznysem. Nájemci se tu často střídali a stárnoucí mobiliář vyžadoval stále větší investice. Úspěšný prodej by tak vyřešil hned dva problémy. „Já si představuji prodej za cenu minimálně patnáct miliónů korun. V této chvíli by to plně pokrylo veškeré potřeby investic v nemocnici,“ dodal Kuchynka.

Kupce chce radnice najít do konce roku. Kemp největší nápor nocležníků zažívá při tradičních Burčákových slavnostech, pořádaných začátkem října. Ve stejný termín by letos měla skončit i přestavba nemocnice.

Vydáno pod