Překupníci s otráveným alkoholem dostali osm let

Ostrava - Krajský soud v Ostravě potrestal dva překupníky s otráveným alkoholem. Petr Hlava a Marek Ženíšek z Karvinska půjdou na osm let do vězení. Jejich vinou jeden muž na otravu metanolem zemřel, dalším čtyřem lidem způsobili trvalé následky. Podle rozsudku dali do oběhu osm desítek litrů alkoholu, který obsahoval 50 procent jedovatého metanolu.

Hlava koupil alkohol v nekolkovaných lahvích loni v září. V té době už v Česku lidé na otravu metanolem umírali. Zboží pak prodal Ženíškovi, který ho předal svému známému. Pravděpodobně za účelem dalšího prodeje. Okolo 50 lahví mu přivezl k zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku. Muž ale spolu s dalšími kamarády během třídenního večírku asi deset litrů vypil. Někteří pak začali mít zdravotní problémy.

V kauze už bylo potrestáno několik lidí. Dosud ale soudy rozhodovaly v méně závažných případech. Soudce například uložil podmínky a peněžité tresty jednomu z menších distributorů a hospodskému ze Zlínska. Nejzávažnější případy se začnou projednávat na podzim. Sedm lidí označila policie za hlavní strůjce kauzy – hrozí jim 12–20 let, ale i výjimečný trest včetně doživotí.

Metanolová kauza vypukla loni v září v Moravskoslezském kraji. Na otravu toxickým alkoholem postupně zemřelo 47 lidí. Dalších téměř 80 mělo zdravotní problémy, někteří mají doživotní následky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)