Začala stavba železniční trati na letiště Mošnov

Mošnov - Slavnostním poklepem na kolejnici začala v Mošnově na Novojičínsku stavba železnice, která spojí ostravské Letiště Leoše Janáčka s železniční stanicí Sedlnice. Tou vede trať, která se ve Studénce napojuje na koridor mezi Ostravou a Prahou. Nová trať bude dlouhá tři kilometry, její vybudování bude stát necelých šest set milionů korun a hotová má být na konci příštího roku.

Kraj počítá s tím, že osmdesát pět procent nákladů zaplatí evropské dotace. Trať bude jednokolejná, její součástí bude silniční nadjezd i zastřešený terminál.

Přestupní terminál, před kterým vznikne parkoviště, bude s odbavovací letištní halou propojený krytou chodbou. Kromě letiště a cestujících budou železnici využívat i firmy z mošnovské průmyslové zóny. Trať postaví společnost Eurovia CS. Kompletní rekonstrukci železnice mezi Sedlnicí a Studénkou má na starosti firma Viamont DSP, která zvýší její kapacitu a trať elektrifikuje.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD připustil, že tato masivní investice do železniční infrastruktury nebude mít v praxi okamžitý efekt. „Jde však o významný krok, který má velký význam do budoucna. Trať bude bezesporu využita, usnadní přepravu klientů letiště i zboží,“ řekl hejtman.

Důležité je totiž podle něho to, že se na železnici napojí tamní průmyslová zóna. „Průmyslovou zónu lze považovat za strategickou. Stále je tam volných zhruba osmdesát hektarů. Potenciální investoři se zajímají o další možnosti dopravy. Napojení na železnici je jeden z požadavků,“ řekl Novák. Shrnul, že zóna tak bude kromě letiště a dálnice napojena i na hlavní železniční koridor.

Z ostravského letiště nyní létají pravidelné linky jen do Prahy, Paříže a Londýna a v letní sezoně také do turistických destinací zejména ve Středomoří. Napojení na železnici má pomoci ostravskému letišti uspět v konkurenčním boji. Vlaky totiž zatím nejezdí ani na Letiště Václava Havla v Praze.

Stavební firma Eurovia CS, která trať do Mošnova postaví, v současné době například opravuje dopravně strategickou estakádu ve Frýdku-Místku. Postavila mimo jiné zvlněný úsek dálnice D47, kvůli kterému padlo několik trestních oznámení.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)