Štěpánek s Paesem první španělskou překážku nepřekonali

Londýn - Česko-indický pár Radek Štěpánek, Leander Paes na tenisovém Turnaji mistrů druhé vítězství nepřidal, se Španěly Fernandem Verdascem a Davidem Marrerem prohrál 4:6 a 6:7. Vítězové už mohou slavit postup do semifinále, Štěpánek s Paesem o něj budou bojovat v pátek proti jiné španělské dvojici a obhájcům titulu Marcelu Granollersovi s Markem Lópezem. Ještě dnes čeká klíčový zápas Tomáše Berdycha. Do Londýna přijel s cílem postoupit ze skupiny a po úvodní porážce se Stanislasem Wawrinkou už není prostor pro klopýtnutí. Od 21:00 SEČ se světová šestka utká se Španělem Davidem Ferrerem v duelu poražených hráčů skupiny A. I tento duel budeme sledovat v podrobné on-line reportáži.

Česko-indické dvojici Štěpánek-Paes, která loni hrála na Turnaji mistrů semifinále a letos ovládla US Open, nevyšel první set. Zejména Verdasco přidával body pro španělskou dvojici, výborně podával a nechyboval na síti. Ve druhé sadě se Štěpánek s Paesem zlepšili, ale v tie-breaku byli Španělé o dva body lepší.

„Tahali jsme od začátku za kratší konec,“ řekl Štěpánek. „Verdasco využil svoji levačku. Dostával se k rotovaným forhendům, které se na síti, když zahrajete slabší volej, těžko brání. Častěji jsme byli pod tlakem a bylo to složitý,“ řekl Štěpánek.

Český hráč se nezaobírá variantami postupu a věří, že v pátek poslední zápas ve skupině zvládnou. „Vůbec nepočítám. Je jasné, že musíme v pátek vyhrát, aby jsme měli šanci se kvalifikovat, a pro to musíme udělat všechno,“ řekl Štěpánek.

Po dvou zápasech mají v tabulce výhru a porážku. Páteční výhra je udrží v naději na semifinále i splnění snu Paese, kterému triumf z Turnaje mistrů jediný z velkých vavřínů chybí v jeho bohaté deblové sbírce. „Bylo by to hezký, kdyby to měl kompletní, ale to je daleko. Musíme to brát zápas po zápase,“ řekl Štěpánek.

Berdycha čeká další neoblíbený soupeř, Ferrera porazil jen třikrát z deseti zápasů - naposledy předloni právě ve skupině na Turnaji mistrů, čímž si zajistil účast v semifinále. „Bude to zase o malých detailech, které můžou náš souboj rozhodnout. Těžko říci, co to bude tentokrát,“ prohlásil Berdych před utkáním s třetím nasazeným.

Oba hráči mají ještě v hlavě čerstvou vzpomínku na poslední vzájemný zápas z pátku v pařížské hale Bercy. Berdych tam ve čtvrtfinále vyhrál první set, ale nakonec třísetový duel prohrál. „Nestává se často, že hrajeme zápas hned další týden se stejným hráčem. V tom to bude nová zkušenost,“ řekl Berdych.

Ferrer se včera marně snažil čelit Nadalovi a doufá, že proti Berdychovi předvede lepší výkon. „Musím zůstat pozitivní. Odehrál jsem v posledních týdnech dost zápasů, únava je cítit, ale proti Rafovi jsem měl špatný den,“ řekl finalista turnaje v Paříži. „Výhra nad Berdychem bude důležitá pro postup do semifinále.“

Středeční program:

15:00 Nadal (1-Šp.) - Wawrinka (7-Švýc.),

19:00 Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - Granollers, M. López (4-Šp.)

21:00 Berdych (5-ČR) - Ferrer (3-Šp.).