Obraz Napoleona symbolicky přenocoval v Brně. Teď zdobí Mohylu míru

Slavkov u Brna - Slavkovskou Mohylu míru ode dneška zdobí obraz vojevůdce Napoleona. Repliku díla francouzského malíře Francoise Gérarda tam přivezl historický povoz, který doprovázeli uniformovaní jezdci na koních. Předešlou noc obraz symbolicky strávil v Místodržitelském paláci v Brně, kde v roce 1805 nocoval i francouzský císař.

Přípravy na převoz Napoleonova obrazu začaly už ve středu. V Místodržitelském paláci v Brně se obraz dočkal slavnostního zarámování. V noci u díla plálo 208 svíček, které připomínaly letošní 208. výročí bitvy. Odkazovaly také k historické události z 20. listopadu 1805. „Je to přesně 208 let, co do Brna přijel Napoleon, ubytoval se v tomto paláci a u této příležitosti bylo celé Brno osvíceno svíčkami,“ popsal spoluautor projektu Ivan Vystrčil. 

NO COMMENT: Napoleonův obraz na cestě z Brna na Mohylu míru (zdroj: ČT24)

Po symbolickém přenocování v Místodržitelském paláci ráno nadšenci v kostýmech napoleonských vojáků obraz zabalili do ochranné fólie a vložili do bedny. Rozměrné plátno převezl z Brna na Mohylu míru povoz tažený koňmi. Vůz doprovázela také kostýmovaná francouzská garda. Ta na 28 kilometrů dlouhé cestě budila mezi obyvateli značnou pozornost.

Obraz ráno převezli napoleonští vojáci k Mohyle míru
Zdroj: ČT24/ČT Brno

U cíle byli jezdci rádi, že mohli konečně sesednout. „Pociťuju, jak to tehdy měli naši předchůdci těžké. Teď jsem si dal takovou přestávku a když jsem slezl, tak cítím, že moje kyčle i kolena dostaly pořádně zabrat,“ podělil se o pocity jezdec Radek Balcárek.

Nový obraz v expozici spatří návštěvníci pravidelné rekonstrukce bitvy u Slavkova na začátku prosince. „Obraz bude putovní. Chtěli bychom ho představovat na významných akcích spojených s pobytem Napoleona na jižní Moravě,“ řekl Vystrčil. Příští rok tak obraz zamíří do znojemského Louckého kláštera na připomínku 205. výročí bitvy u Znojma.

Na replice slavného obrazu Francoise Gérarda pracovala tři roky restaurátorka Monika Hadová. Originál rozměrného plátna, na kterém je Napoleon zachycen v korunovačním oděvu, je na zámku Fontainebleau nedaleko Paříže. Na světě jsou ještě tři další kopie napoleonského obrazu - v Berlíně, Vídni a Versailles. Zrestaurované dílo bude na Mohyle míru připomínat 40 tisíc mrtvých, kteří padli při bitvě tří císařů.