Muškety, kanony, vojáci na koních. Slavkov se vrací do časů Napoleona

Slavkov u Brna – Slavnou bitvu tří císařů si tento víkend připomínají milovníci historie v okolí Slavkova u Brna. Od nejznámější bitvy, při níž francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem drtivě porazila ruskou a rakouskou armádu, v pondělí uplyne už 208 let. Tradiční rekonstrukce ale letos proběhla bez Napoleona, místo něj se v čele vojska představil generál Vandamme.

Vzpomínkové akce začaly už v pátek, hlavní program oslav je naplánovaný na sobotu. Pod kopcem Santon u obce Tvarožná se v sobotu odpoledne střetlo zhruba 900 nadšenců v uniformách vojsk Francie, Varšavského vévodství, Rakouska, Ruska a Saska. Účastníci bitvy nepocházejí jen z České republiky, ale přijíždějí také ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie nebo Ruska.

Chyběla jen postava samotného císaře Napoleona. Podle organizátorů proto, že jeho představitel, Američan Mark Schneider, měl jiný program.„Tentokrát prostě nemohl, stejně jako loni, ale příští rok už to určitě vyjde,“ sliboval organizátor a prezident spolku Austerlitz Miroslav Jandora.

Letošní rekonstrukce bitvy byla inspirována střetnutím na Starých Vinohradech – za Francii zde bojovala divize generála Vandamma. Ve Slavkově svoje protivníky porazil, ale v roce 1813 při bitvě u Chlumce už tak úspěšný nebyl.

Bitva u Slavkova, známá též jako bitva tří císařů, proběhla 2. prosince 1805 poblíž Slavkova u Brna. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem Bonapartem zde drtivě porazila vojsko spojenců (tzv. III. koalice), jimiž byly Rusko v čele s carem Alexandrem I. a generálem M. I. Kutuzovem a Rakousko pod vrchním velením císaře Františka I. Střetnutí u Slavkova je jednou z nejznámějších bitev, které proběhly na území Moravy, a spolu s bitvou u Gaugamél, bitvou u Kann a bitvou u Leuthenu patří mezi mistrovská díla taktiky.

A jaká byla role generála Vandamma? Během bitvy u Slavkova (2. prosince 1805) Vandammova divize jako součást Soultova IV. sboru mistrovsky realisovala rozhodující útok na střed nepřátelské fronty (tzv. Skok lva) a dobyla návrší Staré vinohrady (zatímco divize Saint Hillaire dobyla Praci). Po bitvě byl však Vandamme vyšetřován pro nezákonné obohacování a drancování a následně byl odeslán zpět do Francie. Z té doby pochází slavný Napoleonův výrok: "S Vandammem jsou samé potíže, kdybych měl dva Vandammy, dal bych jednoho zastřelit, ale jelikož mám jen jednoho, rád si ho ponechám."

(zdroj: Wikipedie)

Pro návštěvníky bitvy bude připraven doprovodný program na slavkovském zámku. Už od rána je na nádvoří řemeslný a vánoční jarmark a zámek láká na kostýmované prohlídky s Napoleonem. Ve 20 hodin ve Slavkově program oslav zakončí tzv. Iluminační večer. Základem multimediálního představení bude iluminace horní části náměstí, doplněná o další pyrotechnické efekty a kombinovaná s mluveným slovem.

Letošní oslavy naruší dočasné uzavření výstavy na slavkovském zámku, která je věnována právě Napoleonovi, jenž na bojišti v roce 1805 zvítězil. Expozici Napoleon - Austerlitz muselo město zavřít kvůli soudním sporům se sdružením AusterlitzPro, které se na instalování výstavy podílelo. Není totiž spokojené s výsledkem.

V neděli se milovníci historie sejdou u Mohyly míru, kde se koná pietní akt. Celý víkend si návštěvníci mohou prohlédnout vojenská ležení.

Sobota 30. listopadu 2013

Tvarožná, pod Santonem
14:00-15:30 rekonstrukce bitvy tří císařů
Slavkov u Brna
10:00-17:00 kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem
09:00-21:00 tradiční řemeslný a vánoční jarmark
20:00-21:00 Iluminační večer - Světlo ze Slavkova

Neděle 1. prosince 2013

Prace, Mohyla míru
10:30-11:00 pietní akt

29. listopadu - 1.  prosince

Vojenská ležení
Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná

Jako každý rok organizátoři očekávají velký zájem diváků. Autobusoví dopravci se proto rozhodli v sobotu posílit linky směřující z Brna a ze Slavkova do Tvarožné, kde se koná rekonstrukce bitvy.

Posílení dopravy v rámci IDS Jihomoravského kraje

Linka 702 v trase Brno, Úzká - motorest Rohlenka

  • Tato linka bude operativně posilována v uvedeném úseku podle aktuální poptávky po přepravě řazením dalších autobusů navíc, a to ve směru z Brna k motorestu Rohlenka v době od 10:30 do 13:30 a ve směru od motorestu Rohlenka do Brna v době od 15:30 do 17:30.

Linka 106 v trase Brno, Tržní - Slavkov u Brna

  • Pro přepravu návštěvníků ze Slavkova u Brna a Holubic na rekonstrukci bitvy a zpět bude v době od 13:00 do 19:00 mimořádně odkloněna linka 106 obousměrně mezi zastávkami Brno, Tržní a Slavkov u Brna, aut. st. po trase a zastávkách linky 601 (linka 106 tak nebude vedena po dálnici, ale po souběžné státní silnici). Tímto bude zajištěno přímé spojení ze Slavkova u Brna a Holubic k motorestu Rohlenka a zpět.

Veškeré další informace získají cestující na www.idsjmk.cz nebo na infolince 543 174 317.

(zdroj IDS JMK)