Energetický regulační úřad zřídí ombudsmana a vědeckou radu

Ostrava - Energetický regulační úřad (ERÚ) zřídí od ledna institut energetického ombudsmana. Ten bude mít na starost ochranu práv spotřebitelů. Vznikne rovněž vědecká rada, která by měla úřadu poskytovat odbornou nezávislou oponenturu. Na tiskové konferenci v Ostravě to v pátek řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Jedna z důležitých činností regulátora je ochrana práv spotřebitelů. Tuto činnost samozřejmě provádíme, a abychom ji ještě posílili, tak jsme zvolili od Nového roku funkci energetického ombudsmana,“ řekla Vitásková.

Ombudsman by se měl zabývat především oblastí rychlejších vyřizování stížností nebo požadavků účastníků trhu, smlouvami či přechody k novým dodavatelům. Do jeho kompetencí ale bude spadat i prevence energetické chudoby, tedy situace, kdy jsou energetické zdroje pro obyvatele nedostupnými.

Od ledna nebo února by už měla fungovat i vědecká rada, díky níž by měl ERÚ získat kvalitní oponenturu svých kroků. Rada by měla být orgánem nezávislým na státní politické moci a lobbistech. Jejími členy by měli být odborníci z vysokých škol i z praxe.