Mikulášský jarmark přilákal na Valašsko tisíce návštěvníků

Valašské Klobouky - Tradiční Mikulášský jarmark dnes hostily Valašské Kloubouky na Zlínsku - letos už po dvaadvacáté. Do městečka se na akci přijely podívat tisíce lidí. Nikde jinde v Česku totiž nemají mikulášské družiny tak pestré obsazení jako na Valašsku.

Ještě nejsou vidět a už nejdou přeslechnout. A když už začnou dorážet na malé i velké, ze škály převleků i ohlušujícího rámusu zvonců jde hlava kolem. „Kožuchy, zvonce, jalovce. U nás je snad největší jalovcová stráň,“ popsal svoji masku František Novák. Společně s dalšími čerty z Nedašova, malé vesničky na hranici Čech a Slovenska, se před chladem chránil kožíškem z pravého ovčího rouna.

Etnografové mají pro pestrost průvodů snadné vysvětlení. Lidé na Valašsku si většinu postav vybájili sami. Smrtka je smybol pomíjivosti lidského života, Turek zase připomenutí tatarských nájezdů.

  • „Já jsem Laufer. Jsem předchůdce Mikuláše, všude bych měl být první,“ řekl Martin Kubiš z Valašských Klobouk, který ohlašoval příchod družiny.
Zabijačka k valašské zimě neodmyslitelně patří
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Valašský „jarmek“ potěšil nejen zvyky, ale i zbožím nebo jindy zapomenutými řemesly. Komerce tady místo nemá, vše rukodělná výroba. A to platí třeba i o místním řezníkovi. K valašské zimě totiž už odnepaměti patří zabíjačka.