Sociální byty pomáhají desítkám lidí

Ostrava – Už více než šedesáti lidem, kteří žili na ulici nebo na ubytovně, pomohly takzvané sociální byty. Centrální obvod je pronajímá Armádě spásy, která je pak dále předává potřebným. Po dvou letech mají obyvatelé těchto bytů šanci získat vlastní nájemní smlouvu.

Paní Andrea Bangová žila na ubytovně, poté v azylovém domě pro matky s dětmi a poslední dva roky v jednom z takzvaných sociálních bytů v Přívoze. Pro matku šesti dětí byla tato nabídka vysvobozením. „Byt je lepší než ubytovna, tam jsme se tlačili a stálo to více peněz,“ uvádí Andrea Bangová.

Byt paní Andrey je jedním z pětatřiceti, který Moravská Ostrava a Přívoz pronajímá za tržní nájmy neziskovým organizacím. Ty je pak předávají potřebným. Za byt 1+1 platí paní Andrea zhruba pět tisíc měsíčně, další tři tisíce pak doplácí za elektřinu a plyn. Momentálně pro ni Armáda spásy shání větší byt.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Díky projektu na podporu bezdomovectví dostane každý rok klíče od bytu dvanáct lidí. Aby mohli zůstat, musí dodržovat nastavená pravidla. „První povinnost je platit nájem a služby, které s užíváním bytu souvisí. Děti musí chodit do školy a na lékařské prohlídky,“ informuje ředitelka Armády spásy Marcela Stryjová. Pokud nájemník řádně platí dva roky, má šanci dostat vlastní smlouvu. Se spoluprací je spokojeno i vedení radnice. Armádě spásy i dalším neziskovým organizacím slíbilo další byty.

Moravská Ostrava a Přívoz je jedním z mála obvodů, který pro tyto potřeby své byty uvolnil. Některé obvody, například Ostrava-Jih, se chystají zapojit do projektu Sociální inkluze, který zaštiťuje město. Ten má kromě bydlení lidem pomoci zajistit i práci a vzdělání.