Smrt dvou lidí pravděpodobně zavinila manipulace s granátem

Žerůtky (Znojemsko) - Neopatrná manipulace s granátem z druhé světové války pravděpodobně zavinila smrt policisty a jeho matky v Žerůtkách na Znojemsku. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která sobotní událost řeší, sice zatím nezveřejnila žádné informace, vyplývá to však z vyjádření starosty Zdeňka Rechtika. Prověřování inspekcí může trvat týdny i měsíce.

Granát vybuchl v garáži rodinného domu. Policista, který v domku spolu s matkou žil, podle místních lidí starou munici sbíral. Podle starosty způsobil výbuch konkrétně dělostřelecký granát ráže 37 milimetrů, vyrobený za druhé světové války pro německou armádu. Je možné, že se jej muž pokoušel neodborně rozebrat.

Granátových zapalovačů se údajně na místě našlo více. Policie si podle Rechtika také odvezla nějakou skříňku. „Co v ní bylo, nevíme,“ řekl starosta.

Výbuch otřásl garáží rodinného domku v sobotu přibližně ve 14:15, poté policie okolí uzavřela, nechala vyklidit několik blízkých domů a povolala pyrotechnika. Přímé nebezpečí požáru či dalšího výbuchu dnes již nehrozilo. Jediná hasičská jednotka, která na místě pro jistotu zůstávala, odjela podle mluvčího hasičů pár minut po půlnoci. Sousedé se již vrátili do svých domovů, místo opustili i vyšetřovatelé.

Generální inspekce zatím nechce případ komentovat

Mluvčí GIBS Radka Sandorová dnes řekla pouze to, že „probíhá intenzivní prověřování“. Prověřování je součást přípravného řízení, kdy policie podle trestního řádu „prověřuje skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin.“ Nejde tedy zatím o vyšetřování, které by již obnášelo také vedení trestního stíhání proti konkrétní osobě. V případě, že byl viníkem výbuchu zemřelý muž, což zatím nelze z žádného zdroje s jistotou ověřit, by trestní stíhání již ani nebylo možné.

Telefonát Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Když na místo v sobotu krátce po výbuchu přijeli zdravotníci, sedmadvacetiletému muži již nedokázali pomoci. Jeho mnohačetná zranění byla neslučitelná se životem. Šestačtyřicetiletou ženu se pokoušeli oživovat, avšak neuspěli.

Starosta Rechtik řekl, že obec podobné neštěstí nepamatuje. Nálezy staré munice však v okolí nejsou vzácností. Na obecním úřadě vlaje černý prapor. Neštěstí vzpomenul také kněz při nedělní mši.

Vydáno pod