Spisovatelku Legátovou připomíná v rodném Podolí pamětní deska

Podolí (Brněnsko) - Spisovatelku Květu Legátovou připomíná ode dneška v rodném Podolí na Brněnsku pamětní deska. Zdobí budovu školy, kde Legátová žila s rodiči, vesnickými učiteli. Držitelka Státní ceny za literaturu zemřela loni v prosinci. Bylo jí 93 let. Příští rok budou v Podolí uloženy její ostatky, řekl starosta Vítězslav Eliáš.

Podle kronikáře Jiřího Čalkovského působili rodiče spisovatelky v obci od roku 1913. Žili v bytě v přízemí podolské školy. „Oba byli vážení pedagogové, podíleli se na společenském a kulturním životě v obci,“ uvedl Eliáš.

Rodina se z obce odstěhovala v roce 1929. Legátová, vlastním jménem Věra Hofmanová, se narodila v roce 1919, v Podolí tak strávila prvních deset let života. Obec si své rodačky váží, loni jí udělila čestné občanství, na dnešek připravila tematickou výstavu.

Sama Legátová často vzpomínala na malebnou krajinu i lesy v blízkém okolí, potok, kde s bratrem chytala ryby, nebo plácek před školou, na kterém si hrávala s dětmi. A stejně jako ony musela doma pomáhat - pracovala na poli, pásla kozy nebo obstarávala domácí zvířata.

Legátová působila celý život jako učitelka, zejména v různých zapadlých školách Valašska a Slovácka. Publikovala pod různými pseudonymy, režim však její tvorbě příliš nepřál.

Skutečně se proslavila až povídkovou sbírkou Želary, vydanou v roce 2001. O rok později vyšla novela Jozova Hanule, která se spolu s jejím nejznámějším titulem stala předlohou k úspěšnému filmu Želary, nominovanému na Oscara.