Za pohyblivým betlémem míří do Horní Lidče tisíce návštěníků

Horní Lideč - Mechanický betlém se stal hlavním turistickým lákadlem malé obce Horní Lideč na Vsetínsku. Přestože je otevřený celoročně, nejvíce návštěvníků do něj zavítá o Vánocích. Jen loni tento rozměrný pohyblivý betlém vidělo 15 tisíc diváků.

Zájem o jeden z největších pohyblivých betlémů je v posledních dnech obrovský, denně jej spatří až tisícovka návštěvníků. „Spousta nádherných figurek, je to opravdu neuvěřitelné,“ popsal svůj dojem jeden z diváků Marek Ledabyl. Prohlídku betlému je proto dobré si v těchto dnech předem zarezervovat.

NO COMMENT: Betlém v Horní Lidči (zdroj: ČT24)

Dřevěný beltém se 75 pohyblivými figurkami se poprvé spustil 25. prosince 2011. Kromě připomínky tradičních řemesel přenesli řezbáři do betlémské krajiny i největší atrakce východní Moravy. Kulisu betlému tak vytváří Velehrad, Radhošť, Hostýn, hrad Buchlov nebo zámek Buchlovice.

Všech více než 200 ručně vyřezávaných figurek je rozestavěných na velkorysé ploše 170 metrů čtverečních. „Tato mechanika, to už je špičková, profesionální práce. Tady jsou položeny základy betlémářství v moderním pojetí,“ chválil dílo při jeho prvním spuštění restaurátor mechanických betlémů Kamil Andres.

Složité dílo vzniklo ve spolupráci se Slováky, připomíná proto i zvyky nebo tradice na Trenčínsku. Expozice je originální také tím, že mechanický betlém je propojený s filmovou projekcí, která připomíná významné historické momenty na moravsko-slovenském pohraničí. Spolu s hudbou a filmem se rozsvítí vždy jedna část betlému.

Než se v Horní Lidči dala do pohybu první vyřezávaná figurka, trvalo to patnáct let. Peníze na mechanický multimediální betlém daly dohromady obce z obou stran hranice.

Vydáno pod