Olomoucký kraj vyšel v ústrety neslyšícím

Olomouc – Olomoucký kraj zavedl jako první v republice webové stránky, které jsou speciálně tlumočené pro neslyšící. Chce tak mít jistotu, že handicapovaní lidé přesně porozumí úředním sdělením. A v nejbližší době chce nechat tlumočit do znakové řeči i jednání zastupitelstva.

Po stisknutí ikony na webu kraje se neslyšící mohou od tlumočníka dozvědět základní informace o regionu, programové prohlášení rady nebo třeba jen úřední hodiny. „Ty původní informace jsou pro nás, neslyšící, na čtení velmi náročné, ne každý je pochopí,“ vysvětluje Ota Panský z Oblastní unie neslyšících v Olomouci. 

Lidé, kteří se neslyšícími narodí, často plně neporozumí psanému textu. Nejsou totiž v jejich rodné řeči – českém znakovém jazyce. Zvlášť náročné jsou pak pro ně úřednické a právnické pojmy. „Česká gramatika je hodně náročná a oni ji nemají naposlouchanou. Jsou tak v nevýhodě a trvá jim hodně dlouho, než vstřebají ty pojmy,“ vysvětluje Svatava Panská, odborná asistentka na Univerzitě Palackého v Olomouci.  

Pavel Pastrnák se se svým handicapem už narodil. Pracuje v olomoucké Kavárně unie neslyšících. Tlumočení do znakového jazyka mu vyhovuje, zvlášť u dlouhých a tím pádem pro něj málo srozumitelných textů. „Tento web ve znakovém jazyce je pro mne velkým přínosem,“ pochvaluje si Pavel Pastrnek. „Budeme monitorovat návštěvnost a využitelnost těch stránek. Pokud bude zájem, kraj bude uvažovat o rozšíření tlumočení,“ uzavírá náměstkyně olomouckého primátora Yvona Kubjátová. 

Už při lednovém zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje tak bude přítomný tlumočník, který má neslyšícím celé jednání překládat.

Vydáno pod