Děti z dětských domovů prožívají na Opavsku společné Vánoce

Budišovice (Opavsko) – Několik dětských domovů se spojilo, aby děti Vánoce oslavily společně. Dohromady dělají i salát, pečou cukroví, zdobí stromeček a čekají na večerní rozdělování dárků.

„Do volnočasového areálu Myšinec v Budišovicích na Opavsku se jich letos sjelo čtyřiatřicet ze sedmi dětských domovů,“ řekl vedoucí akce Vladislav Sobol z občanského sdružení Duha Zámeček, které s dětmi bez domova pracuje dvě desetiletí.

„Snažíme se připravit Vánoce jako v rodině. Nechybí proto pohádky, zdobení stromečku, pečení cukroví, příprava bramborového salátu, smažení kuřecích, vepřových i kapřích řízků," vyjmenoval Sobol. Děti společně čeká také několik výletů – prohlédnou si například technické památky v ostravských Dolních Vítkovicích a navštíví i vodní svět v Kravařích na Opavsku.

Vánoční dárky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Všichni si nejvíc cení pohody. Sedmnáctiletý Martin Boháč z dětského domova v Příboře takto svátky slaví popáté. Letos jako dítě naposledy. „Chystám se na odchod do samostatného života," vysvětlil.

Přímo v domově strávil několik Vánoc. „Nejsmutnější bývá v dětském domově Štědrý den, když po večeři s naší tetou a rozdávání dárků přijde noční vychovatelka. Tohle tady není, celé vánoční svátky prožíváme všichni společně," řekl.

Vánoce v dětském domově
Zdroj: ČT24

Příští rok se chce ale vrátit jako vedoucí. „Těch pět let s Duhou mi dalo víc než všechny školy, a tak bych to v budoucnu chtěl vrátit a pomoct dalším dětem," dodal.

Vánoce s Duhou prožívají kluci a holky, kteří se celoročně účastní víkendových výprav do přírody nebo táborů, které pro ně sdružení pořádá. „Většinou s námi jezdí mnoho let a vyrostou z malých dětí na teenagery, takže jsme pro ně vlastně druhou rodinou," podotkl Sobol.

Mottem organizace je dávat opuštěným dětem místo dárků zážitky. Jedinou výjimkou je právě vánoční akce, při které samozřejmě každé dítě najde pod stromečkem dárky od Ježíška, tedy od dárců, kteří přispívají v předvánoční internetové sbírce.