Po olomouckých ulicích běhají černé kočky z plastu

Olomouc – V ulicích Olomouce se objevují černé kočky vyrobené z plastu. Neznámý umělec už po městě rozmístil desítky kusů. Podle odborníků jde o pokus o návrat street artu do olomouckých ulic, a to velmi nenásilnou formou.

Černé kočky už nejsou jen symbolem smůly. Objevují se například na nádražním podchodu, na rohu náměstí nebo u frekventovaného tahu městem. V Olomouci se díky street artu stávají symbolem města. Jedna z posledních instalací, tentokrát dokonce dvojice koček, je k vidění na mauzoleu v olomouckém parku.

Podle výtvarníka Petra Nováka, který sleduje street artové umělce roky, jde o pokus o návrat zlaté éry, která je konkrétně v Olomouci už čtyři roky v útlumu. „Co to sleduji, tak takhle nenápadná forma vstupu do prostoru je asi jediná. Určitě si lidé pamatují barevné balónky, ale to už jsem dlouho neviděl,“ uvádí výtvarník Petr Novák, známý též jako Ticho762.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Tady v Olomouci to má street art trošku těžší, protože je to historické město. Myslím si, že ne na každou budovu se ten prvek hodí,“ myslí si koordinátor Muzea umění a pořadatel festivalu VZáří Kamil Zajíček.

Podle samotných tvůrců neprovokují kočky instalované po Olomouci tak jako jiné formy uměleckého vyjádření, například graffiti. I ve světě jsou v současnosti stále populárnější graffiti a malby, které upozorňují na kulturní nebo politické problémy. Doslova lavinu strhl například Angličan s pseudonymem Banksy. „Točí se v tom velké peníze. Zase na druhou stranu, pro lidi je to dobrý impuls, aby se dívali kolem sebe,“ dodává výtvarník Petr Novák (Ticho762).

Za Banksyho graffiti jsou sběratelé ochotní utratit až dva miliony dolarů. V Olomouci se ovšem také najdou místa, kde z vystaveného díla zbylo jen torzo. Lidé tak zřejmě doufají, že i toto pouliční umění bude mít jednou cenu, a instalace si odnášejí domů.