Kraj nechce dotovat provoz na trati z Opavy do Jakartovic, asi ji zruší

Opava – Kraj chce od dubna zastavit osobní dopravu na regionální železniční trati z Opavy do Jakartovic. Provoz dvacet kilometrů dlouhé jednokolejné trati s devíti zastávkami dosud dotoval osmi a půl miliony ročně.  S tím chce skončit, protože tam jezdí málo lidí. V létě a o víkendech cestuje za tamní přírodou více turistů, v některých spojích se ale nesejde ani deset lidí.

Přes rozumné argumenty a příslib, že vlakovou dopravu nahradí levnější autobusová, se záměr mnoha lidem nelíbí. Nemluví z nich jen sentiment. Připomínají, že železniční doprava je mnohem ekologičtější.

„Takových tratí je už málo, je velice malebná, jedinečná. Myslím, že by si zasloužila dotace,“ míní Jarmila Galetková z Ostravy. Do Jakartovic a okolí, které je vyhlášené břidlicovými lomy zatopenými průzračnou vodou, jezdívala jako dítě s turistickým oddílem a později s přáteli. „Neumím si představit, že by se tam jelo jinak než vlakem,“ říká Galetková.

Lokálka Královec–Žacléř
Zdroj: ČT24

Také starosta Dolních Životic Jaroslav Vaněk má obavy, že pokud by se měla posuzovat jen ekonomická stránka věci, skončilo by mnoho dalších lokálních železničních tratí. V roce 2010 přišel stát se seznamem dvaceti pěti prodělečných regionálních tratí, které chtěl zrušit. Mezi nimi byl i spoj z Opavy do Jakartovic, z Opavy do Hradce nad Moravicí, z Třemešné do Osoblahy, z Kravař ve Slezsku do Chuchelné, z Valšova do Rýmařova a další.

Kraj chce zrušit osobní dopravu na trati Opava východ - Svobodné Heřmanice od 7. dubna. Záměr musí definitivně schválit zastupitelstvo. Ne moc frekventovaná nákladní doprava má zatím zůstat zachována.

Trať číslo 314

Jednokolejná trať Opava východ - Svobodné Heřmanice měří dvacet pět kilometrů a je to pozůstatek delší trati, která tam fungovala od roku 1892. Železnice původně končila až v Horním Benešově, avšak vlivem poddolování a poklesům půdy úředníci v roce 1970 rozhodli, že trať povede jen do Svobodných Heřmanic. Od roku 2007 se konečná posunula ještě o jednu zastávku blíž k Opavě - do Jakartovic, délka trati se zkrátila na dvacet kilometrů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)