Selské povstání proti robotě začalo v Rudlicích

Rudlice (Znojemsko) - Malá obec Rudlice na Znojemsku má jen něco přes stovku obyvatel. V krásné krajině CHKO Jevišovka si i v 21. století připomínají selské povstání z roku 1821. Vojáci tehdy do brněnského vězení odvezli jedenáctku sedláků, kteří se na vzpouře podíleli. Domů se vrátil jediný.

„Máme tady významný památník, který se týká selského povstání z roku 1821, jež se vepsalo do českých dějin,“ pochlubila se 85letá Marie Kremláčková. Selské povstání, kdy zemědělci odmítli povinnou robotu a nenastoupili při jarních pracích na pole, potlačili až krajští komisaři v doprovodu vojska. Odpor, který nastartoval rychtář Martin Viklický se později rozšířil na celou jihozápadní Moravu. O sto let později postavili Rudličtí svým hrdinům i pomník, který povstání připomíná.

Tři minuty z Rudlic (zdroj: ČT24)

Název obce Rudlice pochází pravděpodobně od železné rudy, která se v okolí těžila. První zmínka o malé jihomoravské obci pochází už z roku 1365. Přestože v malé obci už nefunguje ani tamní hospoda, dodnes místní drží pohromadě například pořádání společných kulturních akcí. „Co tu máme špatné, tak jsou silnice. A kanalizace tady není, ale na opravy nemáme peníze,“ postekla si Kremláčková.

Téměř v centru dědiny je také malá obecní obora. „Majitelem je pan Buchtela. Obora leží přímo uprostřed obce, když je to na jaře zelené, je možné vidět i zvěř,“ popsala rudlickou atrakci Kremláčková.