Ve Strážovicích hledal inspiraci malíř Jan Köhler

Strážovice (Hodonínsko) - Malá obec Strážovice leží nedaleko Kyjova na Hodonínsku. Se svými zhruba pěti stovkami obyvatel patří spíš k těm menším. Krčí se navíc v blízkosti velkého vysílače, který obci stíní. V dobách, kdy tu žil malíř Jan Köhler ale žádný vysílač u Strážovic nestál.

Místní dodnes často vzpomínají na akademického malíře Jana Köhlera, který se sice narodil v Brně, ale ve Strážovicích žil a tvořil. „Má strašně moc sakrálních staveb po celé Moravě i v Praze. Za komunismu byl nedoceněný, ale teď se obnovují a hledají všechny jeho díla,“ poznamenal starosta Vladimír Ždánský (KDU-ČSL).

Akademický malíř Jan Köhler v obci žil od roku 1926 až do své smrti v roce 1941. Je pohřben ve Strážovicích, kde nad jeho hrobem stojí pomník s mozaikovým obrazem, který si sám navrhl. Je autorem asi 2 500 obrazů, za svůj život stihl vyzdobit 40 kostelů a 35 světských staveb. Dekorativní techniky v architektuře (například fresku, sgrafito či mozaiku) studoval u architekta Kamila Hilberta. Jeho výtvarné dílo je převážně dekorativní, monumentální i užitkové. Zdroje čerpal z moravského lidového umění. Věnoval se také akvarelům, ilustracím a grafickým návrhům.

Tři minuty ze Strážovic (zdroj: ČT24)

První písemné zprávy o Strážovicích pocházejí již z roku 1131. V 18. století byl ve Strážovicích vystavěn malý zámek. Dnes je dominanou obce vysílač, který je ale veřejnosti nepřístupný. „Vysílač nám přináší jenom komplikace, protože není na našem katastru. Chceme u něj postavit rozhlednu a sháníme peníze. Už jsme měli přeshraniční spolupráci se Slovenskem, ale bohužel se jim rozpadly mikroregiony,“ poznamenal Ždánský.

Obec má ve znaku vinnou révu, vinice samotné v posledních letech z okolních svahů spíš mizí. „Před třiceti lety tady bývalo aspoň o třetinu vinic více,“ vypočítal starosta Strážovic. Za pravdu mu dává i místní pěstitelka: „Byly tu samé vinohrady. Taky jsme je měli. Teď máme meruňky a trnky.“