Divadelní školy mají dostaveníčko v Brně

Brno - Jak se učí divadelnímu umění v cizině? Odpovědi přináší 24. ročník mezinárodního festivalu Encounter, neboli Setkání, který dnes startuje v Brně. Do Brna zavítaly divadelní školy z deseti zahraničních zemí. Návštěvníci festivalu, který potrvá až do soboty, mohou porovnat, jak chápou divadlo v Rusku a jak například ve Francii.

„Hlavním cílem festivalu je pro nás příležitost vidět výsledky i proces tvůrčí práce, jak probíhá na jiných školách, možnost slyšet své kolegy z jiných zemí, hovořit a diskutovat s nimi o společných otázkách a problémech a samozřejmě se také navzájem inspirovat,“ vysvětlil pedagog brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Josef Kovalčuk.

V porotě letos zasednou odborníci například z Finska nebo už zmíněné Francie. Celkem do Brna v uplynulých 23 ročnících dorazily divadelní školy z 38 zemí, mezi nimi například instituce z Číny, Filipín nebo Spojených států. Festival divadelních škol zve kromě jednotlivých inscenací například na workshopy nebo doprovodnou výstavu v obchodním centru Vaňkovka.

Vstup redaktora Michala Cagaly (zdroj: ČT24)

Festival Setkání/Encounter

Mezinárodní festival divadelních škol startuje 8. dubna a končí v sobotu 12. dubna. Vstupné na jednotlivá představení stojí 100 korun, pro studenty 80 korun a pro studenty a pedagogy JAMU pouze 50 korun. V budově Divadelní fakulty JAMU (Mozartova 1) najdou zájemci infocentrum, které je po dobu konání festivalu otevřené denně od 9:00 do 21:00.

Program jednotlivých festivalových dnů najdete zde.

Na výstavě, která je koncipovaná jako labyrint, najdou hosté nejen snímky z jednotlivých divadelních her, ale například i krátké video rozhovory s absolventy brněnské JAMU - například Miroslavem Donutilem, Arnoštem Goldflamem nebo Ladislavem Županičem.

Letos na festival Encounter míří zástupci těchto zemí: Francie, Rakousko, Itálie, Rusko, Belgie, Skotsko, Slovinsko, Polsko, Slovensko a Německo.