Odstřel prázdné továrny simuloval výbuch plynu

Brno – Jeden z největších brownfieldů na jižní Moravě, zchátralý areál nikdy nefungující továrny pod brněnským kopcem Hády, se změní. K zemi dnes šla část jedné z budov. Na místě opuštěné fabriky vznikne obytná čtvrť. Ještě předtím ale ruiny poslouží hasičům.

Nikdy nebyla dokončená, dnes šla její část k zemi. Nedostavěná továrna Ergon v Brně-Maloměřicích měla dovážet zdravotnické pomůcky do celého RVHP. S pádem komunismu ale padlo i plánované hospodářství a továrna nikdy nebyla dokončena. Dnes hasiči odstřelili první ze zdevastovaných budov. Developerská firma, která areál vlastní, ho zatím půjčila hasičům ke cvičení.

„Připravujeme velké cvičení, které bude simulovat výbuch v garážovém domě, kde došlo k úniku LPG a následnému výbuchu,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. V přízemí odstřelované budovy proto dnes zůstal i vrak auta. „Jak vidím ty trosky, bude to skutečně věrné,“ chválil si Mikoška podle něhož je pro hasiče problém sehnat takto věrné podmínky pro cvičení zásahů.

NO COMMENT: Demolice části továrny Ergon (zdroj: ČT24)

Než šla tovární budova k zemi, zkoušeli si střelmistři i další jemnou práci. „Zkoušeli jsme speciální náloživo na průraz kovových a betonových desek. Nacvičovali jsme odstřel schodiště, výtahové šachty, průrazy stěn,“ vyjmenoval vedoucí trhacích prací Martin Červenka. Cílem není destrukce, ale naopak jemná práce s minimálními vedlejšími škodami. „Většina našich zásahů je v obydlených oblastech, zaměřujeme se na bezpečnost, minimální rozlet trosek, minimální tlakovou vlnu,“ dodal Červenka.

V roce 2008 získala areál soukromá firma. Nedokončenou továrnu chce proměnit v obytnou čtvrť. „Rádi bychom tady vytvořili obytnou čtvrť: malé bytovky, trochu rodinná zástavba se zahrádkami,“ přiblížil budoucnost továrny Ergon zástupce developera Alexej Veselý.