Brněnský úřad práce změní adresu a nabídne větší pohodlí

Brno -  Brněnský úřad práce už za několik týdnů změní adresu. Z nevyhovujících prostor v centru města budou žadatelé o zaměstnání jezdit na jih Brna. Nové sídlo za 180 milionů korun slibuje uchazečům o práci větší komfort a všechny pobočky úřadu pod jednou střechou. Po pražské centrále jde o nejdražší pobočku úřadu práce v zemi.

Úzké chodby, které slouží i jako čekárny, malé kanceláře - tak vypadal brněnský úřad práce v Křenové ulici, kam si lidé dvě desetiletí chodili žádat o práci. „Tato budova nebyla postavena jako úřad práce a jak se lze přesvědčit, prostory jsou tu stísněné. Zejména pro klienty ale i pro zaměstnance,“ potvrdil zástupce ředitele brněnského úřadu práce Josef Bürger.

Podobně jako dům v Křenové ulici vypadaly i další pobočky v Brně. Teď se mají všechny sestěhovat pod jednu střechu do moderní budovy v sousedství Justičního areálu. „Nová budova odpovídá požadavkům na vybavenost dnešní doby. I zde zřejmě budou na začátku měsíce fronty, ale čekání bude výrazně komfortnější,“ ujistil Bürger.

Hovoří zástupce ředitele brněnského úřadu práce Josef Bürger (zdroj: ČT24)

Změna adresy úřadu práce se dotkne 23 tisíc lidí – právě tolik bylo v březnu v Brně nezaměstnaných. Než se ale budova otevře klientům, musí se do ní sestěhovat veškerá agenda. Jako první se do nového sídla přesune archiv, v němž jsou desítky tun dokumentů a statisíce jmen lidí, kteří se v uplynulých dvou desítkách let ocitli bez práce.

V dalších patrech najde zázemí 260 úředníků. Ty ale spolu s klienty čeká stěhování úplně naposledy, až začátkem června.

V březnu v Brně nezaměstnanost naopak mírně vzrostla, podle úřadu práce na to měli vliv i absolventi, kteří se po ukončení studia zapsali do evidence. V okrese Brno-město bylo 23 238 nezaměstnaných, což odpovídá nezaměstnanosti rovných 9 procent.

V Jihomoravském kraji má úřad práce celkem dvacet kontaktních míst. V nejhorším technickém stavu vyžadujícím zateplení a výměnu oken je teď pobočka v Hodoníně. Oprava čeká po vystěhování taky budovu v brněnské Křenové ulici. Bez užitku ale nezůstane - místo pro nabídky práce si do ní lidé budou chodit pro sociální dávky.

Pro klienty úřadu práce Brno-venkov se nic nemění – i nadále si budou chodit žádat o zaměstnání na Šujanovo náměstí 302/3, dávky hmotné nouze, sociální služby a dávky pro osoby se zdravotním postižením se vyřizují na pracovišti Opuštěná 9/2, Trnitá.

Vydáno pod