Bartoš: Posílíme Evropský parlament a přepíšeme unijní smlouvy

Praha – Prioritou České pirátské strany pro nadcházející evropské volby je posílení pravomocí Evropského parlamentu tak, aby nebyl pouze „schvalovacím orgánem“. Ve vysílání ČT24 to prohlásil Ivan Bartoš, předseda Pirátů a zároveň jednička na jejich kandidátce. Strana by podle něj chtěla usilovat také o revizi evropských smluv.

Bartoš: Mé heslo je "otevřená Evropa" (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

„Piráti požadují sepsání nové smlouvy o EU s cílem vyjasnit a nahradit stávající smlouvy. Lisabonská smlouva je zastaralá a řada věcí by měla být revidována směrem k posílení pravomocí Evropského parlamentu,“ prohlásil Bartoš v předvolebním rozhovoru na ČT24. „Nyní v podstatě pouze schvaluje zákony, které přicházejí od Evropské komise.“

Funkce stálého předsedy Rady EU (dnes Herman Van Rompuy) i pozice šéfky unijní diplomacie (dnes Catherine Ashtonová) by se podle Bartoše pro příště měla obsazovat volbou, Piráti také chtějí posílit datovou bezpečnost Evropanů regulací kamer v ulicích. V evropských volbách by rádi získali dvě křesla, přičemž krédo, se kterým Bartoš míří do voleb, zní „otevřená Evropa“. „Pozice evropského poslance není trafika či odkládací místo pro vysloužilé politiky, naopak může velmi dobře komunikovat a vysvětlovat, jaké procesy v Bruselu probíhají,“ uvádí.