Jogínka Bětka: Ne každá herečka si může vystřelit šíp do režiséra

S novou sérií Jogínků přišla nejen nová jóga, ale i nová jogínka Bětka. Alžběta Vaculčiaková právě končí studia na JAMU a získala první větší roli v seriálu. Přesto pořád na první místo klade jógu a své nové kamarády jogínky.

Jak často cvičíš jógu mimo obrazovku?

Snažím se ji cvičit každý den. Pravidelnost dává józe, jako vlastně každému cvičení, to správné kouzlo.

Chodila jsi na jógu už ve věku dětí, které s tebou cvičí ve studiu?

Ne, nechodila. Když jsem byla malá já, tak se ke mně tyhle možnosti nedostaly. Poprvé jsem se s jógou setkala až v pubertě, ale tehdy jsem jí nepřišla na chuť, protože byla „málo akční“. Až teď poznávám, jak akční může být, když se cvičí pořádně, když si s každou ásanou objevíte nový kousek svého těla. Málo své tělo známe. 

Je pravda, že jsou děti jako z gumy a tak se u jednotlivých ásan mnohem méně „nadřou“ než my dospělí?

Myslím, že dětské tělo funguje mnohem lépe hlavně kvůli tomu, že nemá svaly ještě tolik postahované a ztuhlé, a proto se dostane do pozic mnohem líp. Děti jsou pořád v pohybu. A taky nemají milion bloků v hlavě, jako ,„tak tohle já nezvládnu“, „tohle mě bolí, v tom nebudu“, a tak dále. Děti rády zkoušejí a často se mi stává, že za mnou přijdou: „aha podívej se, já už to umím“ a za pár minut zacvičí ásanu, kterou se dospělý člověk učí i několik měsíců.

Iyengar jóga – rehabilitační typ jógy, která se cvičí ve druhé sérii Jogínků. Zaměřuje se na precizní nastavení pozice a využívá pomůcky. Díky nim může cvičit každý.

Ásana – pozice těla v józe.

Jógu jsi cvičila i na studijním pobytu ve Španělsku – opravdu bez ní nemůžeš vydržet?

Ve Španělsku jsem se věnovala fyzickému divadlu, a tak pro mne byla jóga a pozdrav slunci skvělým probuzením po ránu. Bez jógy vydržet můžu (někdy jsem dokonce líná ji cvičit, jako každý z nás), ale proč bych to měla „vydržet“, když si ji jednoduše můžu na pár minut zacvičit a pak se celý den cítit líp.

Musíš před natáčením trénovat?

Samozřejmě ano. Některé pozice jsou pro mne novinkou a učím se je i měsíc před natáčením. Ideální je, když pozici dělá mé tělo co nejsprávněji samo a já se v hlavě můžu věnovat dětem a natáčení. 

Je rozdíl cvičit jógu na hodině a v Jogíncích?

Určitě ano. Na hodině ji cvičím pod vedením paní Jany Chovancové, která je zároveň odbornou poradkyní Jogínků. Ásanu popisuje do co největších detailů. V Jogíncích vedu cvičení já a říkám jen hrubou kostru toho, co se říká dospělým, protože děti většinu věcí dělají automaticky podle toho, co vidí na mém těle. Jsou schopny vnímat pokyny i beze slov. Taky toho říkám míň proto, že není možné vtěsnat do deseti minut to, co já cvičím na hodině během mnohem delšího času.

Je pro tebe stresující fakt, že musíš zacvičit ásany opravdu bezchybně?

Není to stres. Je to spíš výzva :)

Která jógová pozice je tvojí nejoblíbenější?

Nejraději mám pozice ve stoji a pozice na rovnováhu. Nemám jednu oblíbenou, každou cvičím ráda. Jóga je krásně barevná, můžete si vybírat ásany podle toho, jak se v ten den právě cítíte. Je nenásilná a přitom je v ní celé tělo aktivní, to mě na józe baví nejvíc. 

V Jogíncích cvičíte rehabilitační  jógu – z pohledu laika by ale člověk potřeboval rehabilitaci spíše po některých cvicích…

„Laik“ by si měl v první řadě uvědomit, že se svým tělem musí co nejdřív něco dělat :) Všichni jsme křiví. A čím dřív s tím začneme něco dělat, tím líp pro nás. Jóga, kterou v Jogíncích cvičíme, je skvělá, protože ji díky pomůckám může cvičit opravdu každý. Když vás pozice „bolí“, je důležité si uvědomit, jestli je to bolest, na kterou nemá smysl dál tlačit, nebo je to jen tah, který našemu tělu prospívá a dělá v těle prostor, aby fungovalo správně. Tak ať na sebe „laici“ nejsou příliš hodní a ať začnou hezky makat, aby měli tělo krásně rovné a zdravé :)

Potřebuješ pomůcky i ty? A dá se pomůcek postupem času „zbavit“?

Jejda! Já ty pomůcky často potřebuji víc než některé starší jogínky, co se mnou na hodinu chodí. Potřebuji je a nestydím se za to. Naopak! Neznám krásnější pocit, než když jeden týden pomůcku používám a na ten další se už na mě kouká jenom z kouta. 

V nových Jogíncích se kromě cvičení objevují taky „grotesky“, cítíš se lépe jako Bětka jogínka nebo Bětka herečka?

Grotesky jsou pro mne taková třešnička na dortu. Ne každá herečka si může vystřelit šíp do prdelky svého režiséra (díl Luk, groteska, ve které si zahrál i režisér Pavel Šimák). Ale obě Bětky mě baví stejně. Doufám, že to mají tak i děti u televize a se mnou ve studiu.

Vydáno pod