„Nejlepší cesta ke štěstí je učinit šťastným někoho jiného,“ říká Deepak Chopra

Je nejžádanějším americkým koučem, autorem více než 70 knih, kterých se prodalo přes 20 milionů výtisků. Pro radu si k němu chodí tisíce lidí, mezi nimi i největší americké celebrity. Odhaluje jim pak, že štětští není až tak otázkou vnějších okolností, ale závisí na schopnosti duše okolnosti kreativně pojmout. Do souladu se ovšem nesnaží dostat jen lidské nitro. Ve své vlastní filozofii léčení spojuje technologie západní medicíny a tradiční východní léčitelství. S lékařem a spisovatelem Deepakem Choprou hovořil ve Studiu 6 z 15. května Jiří Václavek.

Proč dnes nejsou lidé šťastní? Co je vzdaluje od psychické a vnitřní pohody?
Lidé si dnes myslí, že štěstí je něco, co závisí na vnějších faktorech. Sociální vědci ale došli k tomu, že štěstí je výsledek vaší kreativity. Toho, jak dokážete nahlížet na problémy, jak zažíváte lásku, soucit, empatii. To jsou důvody, pro které se lidé stávají šťastnými.

Možná vám to ještě neřekli, ale český klasik tvrdí, že štětští je muška jenom zlatá. Tedy něco přelétavého, co rychle odplyne. Je to tak? Nebo můžeme být šťastni dlouhodobě?
S tím bych vůbec nesouhlasil. Štěstí je součástí vaší nepodmíněné mysli. Když je vaše mysl podmíněná společností, náboženstvím, rodiči, nemáte přístup k vaší vnitřní kreativitě. Štěstí je výrazem kreativity našeho vnitřního bytí, což je duše.

No dobře, ale rodina, naši blízcí, svět kolem nás je přece to, co nás dennodenně formuje. Jak se od toho oprostit?
Ano, určitě. Ale můžete být nezávislí na špatných i dobrých úsudcích jiných. Můžete respektovat sami sebe, a tím dosáhnout čisté, nepodmíněné mysli ducha. A to je čiré štěstí. Nejlepší způsob, jak být šťastný, je učinit šťastným někoho jiného. Můžete být šťastní tím, že věnujete někomu svou pozornost, že si ho všímáte a uznáte jeho sílu.

Altruismus a nesobecké jednání s druhými lidmi, to je ta cesta?
Ano, dnes se díváme na duševní pohodu různými způsoby. Máte kreativní bytí, kdy jste šťastný v práci. Pak je to sociální pohoda, kdy máte přátele. Pak máte osobní pohodu, kdy máte čas na to přemýšlet, dobře jíte. A pak máte komunitní nebo finanční pohodu. To vše je propojeno. Dnes jsme ve společnosti spousty lidí, ve světě se děje spousta věcí, dochází k nehodám. To vše vás může ovlivnit.

Svět podle Deepaka Chopry (zdroj: ČT24)

Může být šťastný člověk, který přišel o práci, o své blízké, a který žije nezajištěný v materiální nouzi?
Ne, myslím, že ne. To jsou důležité komponenty štěstí. Sociální vědci dnes mají na štěstí takovou formuli – říkají, že musíte vždy kreativně nahlížet problémy. A je otázka, zda je vždy můžete přetvářet do kreativních příležitostí. Druhá věc je finanční zajištěnost. Třetí věc jsou sociální vztahy. To jsou tři důležité věci štěstí.

Co byste řekl člověku, který by k vám přišel v takovéto extrémní situaci?
Řekl bych mu, že to je zodpovědnost celé komunity, sociálních sítí, jeho vztahů. Jsme součástí ekosystému, všichni dnes musíme myslet kolektivně. Ti, kteří tak nepřemýšlí, nejsou tak šťastní. Je to tedy zodpovědnost společnosti, aby dosáhla a způsobila štěstí. Všechny sociální interakce, zda váš nadřízený uznává vaší práci, zda vám společnost pomáhá práci najít. To vše je důležité. Dnes je ve světě nové hnutí sociálního podnikání, můžete vytvářet globální podnikání, z Prahy dělat byznys v Chicagu nebo jinde. To je dnešní svět.

Když si to budu myslet, ale ostatní kolem mne ne, tak je to přece boj s větrnými mlýny?
Můžete se propojit s lidmi, kteří myslí jako vy, protože takoví lidé, kteří myslí jako vy, existují. Nejdůležitější je uvědomit si vlastní limity. A pokud máte určité představy, které vás omezují, musíte si uvědomit, odkud pochází, co způsobují, jak vás zadržují ve vaší kreativitě. Lidské vědomí má nekonečně možností. Má intuici, inspiraci, kreativitu, to vše děla skvělé vůdce.

Vytvořil jste také vlastní filozofii léčení, která propojuje tradiční východní léčitelské postupy s tím, co nabízí západní medicína. Jaké jsou ty styčné plochy? Co je možné vybrat z Východu a co ze Západu?
Západní medicína je velice dobrá při určování mechanismu nemoci na úrovni těla jako stroje – západní medicína ukáže, co je špatně. Máme však také emoce, touhy, spirituální touhy. Sám jsem studoval endokrinologii, což je studium molekul emocí. Jakým způsobem se emoce vyvíjejí, jak ovlivňují biologické ozvěny těla.

Může se uzdravit člověk, kterého léčí pouze po té fyzické stránce?
U akutních nemocí určitě. Pokud máte zápal plic, vyléčí vás antibiotika, pokud si zlomíte nohu, musíte k ortopedovi. Ale když se podíváte na chronické nemoci, jako jsou různé srdeční nemoci či různé typy rakoviny, pak zjistíte, že je mnohem potřebnější celostnější přístup, který zahrnuje i sebeobranné mechanismy v těle.

(redakčně kráceno)