Účast v senátních volbách tradičně nízká. Zeman znovu nadhodil volební povinnost

Praha – Ve 22:00 skončil první den druhého kola senátních voleb, v nichž voliči vybírají 27 nových senátorů. Zájem o volby je ale tradičně nízký, k urnám si během pátku našlo cestu zhruba deset procent voličů. V této souvislosti zmiňoval prezident Miloš Zeman volební povinnost, která platí třeba v Belgii nebo Austrálii: „Já si myslím, že stejně tak jako volič má právo si svobodně vybrat, koho chce, má i povinnosti účastnit se veřejného života. A práva a povinnosti mají být v rovnováze,“ uvedl Zeman ve volební místnosti.

Miloš Zeman volil ve volební místnosti na Praze 5, kde vybíral mezi advokátem Václavem Láskou (za SZ), nebo historikem a bývalým šéfem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem (za ODS). „Já jsem pro bojovníky proti současným zlům, a nikoli pro bojovníky proti minulým zlům, takže se přiznávám, že jsem volil bojovníka proti korupci, protože korupce je současné zlo.“  

V souvislosti s nízkou volební účastí pak Zeman hovořil o zavedení volební povinnosti: „Téměř nikdo neví, že za Masarykovy první republiky byla volební povinnost, téměř nikdo neví, že je volební povinnost např. v Belgii, Lucembursku nebo v Austrálii, všichni to pokládají za administrativní svévoli, ale já si myslím, že stejně tak jako volič má právo si svobodně vybrat, koho chce, tak má i povinnosti účastnit se veřejného života. A práva a povinnosti mají být v rovnováze.“  

Svůj hlas už ale do urny vhodil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) - ten uvedl, že pro ČSSD zůstává cílem zisk devíti křesel. Chce také, aby si současná vládní koalice podržela v Senátu většinu. „Tyto senátní volby budou důležité pro podporu vlády. Na půdě Senátu je důležité, aby vládní koalice získala většinu, aby bez problémů mohly být v Senátu schvalovány návrhy zákonů,“ uvedl Sobotka. Chce také, aby koalice měla dostatek hlasů pro ústavní změny. Uvedl to například v souvislosti se zákonem o referendu nebo zákonem o prokazování původu majetku.   

Podle Sobotky je ale udržení většiny v Senátu pro koalici na dobré cestě i vzhledem k tomu, že velká část kandidátů ve druhém kole je z koaličních stran. „Odráží to pozitivní hodnocení vlády u veřejnosti,“ uvedl. Miloš Zeman sice nepředpokládá, že by koalice o většinu v Senátu přišla, zároveň ale dodal, že lze senátní veto přehlasovat 101 hlasy ve sněmovně a koalice jich má 111.

Nejvíce postupujících má ČSSD

Sociální demokracie má nyní 41 senátorů, z toho 38 jich je členy ČSSD, tři jsou bezpartijní. ČSSD, která obhajovala vítězství ve 23 obvodech, má ve hře 19 finalistů. Jejími nejčastějšími soupeři jsou v šesti obvodech lidovečtí kandidáti, ve čtyřech pak zástupci ANO. ODS má naději obhájit tři mandáty díky sedmi finalistům. Komunisté už mají jisté, že jim zbyl jediný senátor, neboť křeslo za Znojemsko uhájit nedokázali a žádného finalistu nemají.   

Ostatní strany mohou ve volbách jen získat. Platí to především pro ANO a KDU-ČSL, které mají po devíti finalistech. TOP 09 a hnutí Starostů mají šanci získat dohromady až pět senátorů. Straně zelených by výhra obou jejích duelantů - advokáta Václava Lásky a někdejší senátorky a bývalé zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové - pomohla k vytvoření vlastní senátorské frakce. Už teď mají zachování klubu jisté ČSSD, ODS, KDU-ČSL s nezávislými, TOP 09 se Starosty i SPO s KSČM.

Počet kandidátů na senátora zvolených do druhého kola podle stran
Zdroj: ČT24

Voliči rozhodují o tom, zda si vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL udrží v horní komoře většinu – musí získat aspoň 14 mandátů. Je však velmi nepravděpodobné, že by o ni přišla, v 11 obvodech totiž proti sobě ve druhém kole stojí zástupci koaličních stran. Koalici tak stačí uspět ve třech ze zbývajících 16 obvodů.

Většinu v horní komoře by si ale mohla zachovat také levice. ČSSD by s pěti senátory ze společného klubu Strany práv občanů (SPO), KSČM a Severočechů.cz potřebovala získat 13 křesel. Jistý by měla jen mandát za Zlínsko, kde se o prvenství v prvním kole voleb přetahovali bývalý šéf slušovického JZD František Čuba (SPO) a místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková.  

Naopak strany bývalé pravicové koalice, tedy ODS, TOP 09 a hnutí Starostů, na obnovení většiny v Senátu letos pomýšlet nemohou ani teoreticky.

Složení senátu
Zdroj: ČT24

Mluvčí Senátu Eva Davidová upozornila, že se výsledky voleb projeví na složení Senátu až za týden – dosavadním senátorům vyprší mandát až 25. října. Stihnou proto ještě jednu schůzi naplánovanou na 22. říjen. „Tam ještě bude Senát rozhodovat ve složení, ve kterém je teď,“ podotkla.

Druhé kolo senátních voleb provází tradičně velmi slabá účast. V minulých volbách v roce 2012 (třetina Senátu se obnovuje vždy po dvou letech) nepřišlo k urnám ani 20 % oprávněných voličů. Výsledky by proto měly být sečteny velice rychle - odhaduje se sobota odpoledne. Zpravodajská stanice ČT24 opět nabídne speciální vysílání, kde můžete sledovat průběžné výsledky sčítání hlasů. Začíná v sobotu půl hodiny před zavřením volebních místností, ve 13:30 hod.