O víře a postavení žen

Pravidelný pořad Evropa dnes, který pro vysílání na ČT2 připravuje Televizní studio Ostrava, uvádí dvoudílný dokument holandské televize RTV Oost nazvaný Miluje Bůh ženy? Na letošním ročníku evropské soutěžní přehlídky regionálních stanic veřejnoprávních televizí zvítězil ve své kategorii a během výroční konference CIRCOM Regional v chorvatském Cavtatu převzal nejvyšší ocenění Grand Prix. S českým dabingem jej televizní diváci uvidí vždy několik minut po třinácté hodině, ve středu 5. a 12. listopadu.

Už sám název dává jasně najevo, že jeho tvůrci svůj zájem obrátili na ženy žijící v těsném souznění s náboženskou vírou. Fascinující je ústřední portrét ženy, která se pevně drží své víry a ortodoxní protestantské komunity, ale zároveň chce dosáhnout toho, aby ženy obecně hrály větší úlohu v církevním životě. Příběh má ale obecnější platnost a je skvěle vytvořen podle nejlepších tradic televizního dokumentárního filmu.

I v druhém dílu je hlavní postavou obyvatelka holandského Staphorstu. Tato paní Koková stojí před klíčovým rozhodnutím svého života. Pevně věří v Boha, ale stále méně důvěřuje své ortodoxní náboženské obci, která různými cestami působí vůči ženám diskriminačně. Vyhledává další lidi z jiných náboženských skupin a církví, včetně židovské rodiny. Konfrontuje jejich zkušenosti se svými, včetně postojů, které pro ni doposud znamenaly zásadní tabu. Nechává kameru nahlédnout do svého soukromí i do svých pochyb. Třeba tehdy, kdy se musí smířit se sňatkem svého syna, který svůj život spojil s dalším mužem.

Evropa dnes je cyklus převzatých pořadů z různých zdrojů, reflektujících současné problémy celé Evropy a EU, nebo specifičnost jejích regionů.