Dobré ráno z Brna má novou moderátorku

První společné vysílání čeká novou moderátorskou dvojici pořadu České televize Dobré ráno vysílaného z brněnského studia. Poprvé se přihlásí v pondělí 3. listopadu 2014 v 5:59 na ČT2. Vedle Ondry Blaha, kterého už diváci dobře znají, se objeví Soňa Baranová.

Jste studentkou Masarykovy univerzity, jaký obor studujete a proč jste si ho vybrala?

Studuji dvouoborové studium Environmentální studia - Mediální studia a žurnalistika. Environmentalistiku jsem ukončila státní závěrečnou zkouškou a žurnalistiku budu končit v lednu. Vlastně právě pracuji na bakalářské práci, která bude rozhlasová. Konkrétně zpracovávám sérii pěti rozhlasových featurů o střetávání české a polské kultury v Českém Těšíně, což je mé rodné město. Tak pevně doufám, že vše stihnu. Na výběr oboru měla nepřímý, ale velký vliv má maminka, která je učitelkou češtiny. Snažila se ve mně probudit lásku k poezii, divadlu a jazyku jako takovému a povedlo se jí to. Na gymnáziu jsem si uvědomila, že mě psaní baví, a slohové práce jsem zvládala dobře, navíc jsem tušila, že potřebuji obor, který bude vyžadovat kreativitu, a tak zvítězila žurnalistika. 

Pracovala jste ve studentském rozhlasovém vysílání, co vás živé vysílání naučilo?

To lze těžko popsat v několika větách. Mé působení ve studentském rádiu znamenalo start profesní cesty. Právě proto, že mě živé moderování tolik nadchlo, zvolila jsem si pro povinnou školní praxi Český rozhlas Brno a pak se také ucházela o moderátorský post v České televizi. Během svého působení v rádiu jsem se naučila naslouchat, nahlížet na témata z různých úhlů a hlavně, naučila jsem se být zvědavá. Možná to zní zvláštně, ale opravdu na každém hostovi a každém tématu je něco jedinečného a zajímavého a prací moderátora je tyto unikátnosti objevovat a představovat divákům a posluchačům. Svým zájmem o věc navíc může probudit zájem i u diváka a to je mým cílem. Pokud se ale nad otázkou zamyslím trochu pragmatičtěji, živé vysílání mě naučilo nepanikařit, když zklame technika, nerezignovat, když je host nemluvný nebo ho paralyzuje tréma, a nesnažit se o rychlý útěk pokaždé, když se mi něco nepovede. Jsme lidé a děláme chyby, proto je hloupost snažit se diváky, a vlastně i sami sebe, přesvědčovat o opaku.

Máte nějaký moderátorský vzor?

Nevím, jestli to lze nazvat přímo vzorem, ale obdivuji práci Daniela Stacha. Je vždy perfektně připraven, zvládá s lehkostí i velmi složitá a odborná témata, přitom nepůsobí strojeně ani nudně, naopak má ve svém projevu živelnost a přirozenou zvídavost. Je to profesionál, který se nebojí zeptat i na otázky, které jsou pro hosta nepříjemné, zároveň ale nepůsobí chladně a odměřeně, ale naopak velmi lidsky. Najít takový balanc vůbec není jednoduché.

V uplynulém roce jste moderovala pořad @online na ČT24, dá se tento magazín s vysíláním Dobrého rána srovnat?

Snad jediné, co mají tyto dva pořady společné, je, že se vysílají živě. Ne, vážně, @online je v první řadě zpravodajský pořad, i když vážnější témata vyvažuje těmi odlehčenými, někdy až lifestylovými. Dobré ráno je naopak ryze lifestylová show, která se, i s ohledem na vysílací čas, drží dál od náročných témat typu „aktivity Islámského státu na internetu“ nebo „cenzura internetu v Rusku“. A odlišná témata i hosté vyžadují i odlišný přístup moderátora. Dalším velkým rozdílem je příprava pořadu. @online tvoří v podstatě tři lidé - editor, grafik a moderátor. Součástí mé práce je tedy i třeba obvolávání hostů. To Dobré ráno připravuje celý tým, takže k moderátorům se dostane seznam už domluvených hostů a naší prací je „jen“ připravit se na rozhovor po obsahové stránce. A velký rozdíl určitě bude i moderování ve dvojici, se kterým jsem se v @online nesetkala a v Dobrém ránu se na něj moc těším.

V pondělí naskočíte do vysílání s Ondřejem Blahem, určitě jste se setkali už při pilotech. Podařilo se vám už se vzájemně sehrát?

Myslím, že sehrávat se ještě nějakou dobu budeme, ale začínáme se poznávat na lidské i profesní rovině a zatím to na obou frontách vypadá velmi slibně. Věřím, že jsme si sedli, ale určitě ještě potrvá, než úplně eliminujeme třeba vzájemné skákání do řeči a podobné karamboly.