Kdyby byly ryby

Když král krade - trest čeká celou zemi. Dokáže odvážný rybář zlomit kletbu, získat královskou korunu a princeznu k tomu? Velkou výpravnou komediální pohádku pro celou rodinu uvidíte 25. prosince na ČT1 ve 20:00 hodin. Hrají: Ondřej Vetchý, Tatiana Vilhelmová, Marek Taclík, Ondřej Pavelka, Zuzana Bydžovská, Pavel Liška, Jaroslav Plesl, Lukáš Příkazký, Jenovéfa Boková, Norbert Lichý, Jan Plouhar a další.

Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti - Rybodlak, Vodník, Polednice a Hejkal - odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly krále za to, že jim pro svou fintivou manželku ukradl jasnozřivé Rybí oko. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, postihlo většinu poddaných, kteří tak přišli o živnost, a proto se nyní bouří. Nespokojená je i princezna Lidunka, která potřebuje rybí tuk, zdravou stravu a hodně pohybu, aby dosáhla místního ideálu krásy a podle tradice dokázala uzvednout svého nastávajícího.

Situace využije zloděj a podvodník Nikdáš, který se vetře na zámek a za pomoci ukradeného kouzelného proutku se chopí moci. Aby se mohl stát právoplatným vládcem celého království, musí nejen vrátit do rybníků ryby, ale také získat srdce princezny Lidunky a oženit se s ní. Ale to nebude tak snadné. Zvlášť když je tady ještě mladý rybář Ludvík. Kdo z nich dokáže, který je ten pravý?

„Nikdy jsem si ani jako malá nehrála na princezny a i tahle moje Lidunka je dost jiná, než pohádkové princezny většinou bývají, je to spíš taková normální holka. Zatímco Tatianu Vilhelmovou pro roli královny líčili a strojili celou věčnost, na mne stačila půlhodinka,“ říká Jenovéfa Boková a dodává: „Těšila jsem se na natáčení s režisérem Prušinovským a s ostatními hereckými kolegy. Myslím, že by se pohádka mohla líbit.“

Nejen samotný příběh pod názvem Kdyby byly ryby, nabytý svébytným humorem, překvapivými dějovými zvraty a písničkami, ale i práce uměleckého maskéra Lukáše Krále a trikové efekty Borise Masníka jsou ty správné ingredience, které zvyšují přitažlivost podívané, kterou letošní Vánoce nachystaly na hlavní večerní čas o Božím hodu vánočním.

Pohádku vyrobila Tvůrčí producentská skupina Kateřina Ondřejkové. Na motivy scénáře Aloise Dittricha ji napsal Petr Kolečko a natočil režisér Jan Prušinovský. Na webu Déčka se chystá její rozšířený detail s písničkami, pexesem pro malé i větší hráče i s hromadou fotek.

25. prosince na ČT1 ve 20:00 hodin

www.ceskatelevize.cz/kdybybylyryby

http://decko.ceskatelevize.cz/kdyby-byly-ryby