Znalkyně Pošvářová: Za Studénku by měly být obviněny i České dráhy

Nový Jičín - Za neštěstí ve Studénce, při kterém v roce 2008 zemřelo osm lidí a desítky přežily s vážnými následky, by měli být obvinění další lidé. Znalkyně Miloslava Pošvářová, která je detailně seznámená s okolnostmi pádu mostu, je další, která je o tom přesvědčena.

„Pochybení je u technického dozoru, který zcela selhal. Samozřejmě také u Českých drah, které neomezily provoz na trati, i když věděly, že se manipuluje s mostem,“ řekla České televizi znalkyně, jejíž posudek si objednala firma Eurovia - bývalá ODS-Dopravní stavby Ostrava, která byla hlavním dodavatelem rekonstrukce mostu ve Studénce. Tři lidé z této společnosti teď sedí na lavici obžalovaných. Spolu s nimi se z obecného ohrožení zodpovídá pět lidí ze stavební firmy Bögl & Krýsl, která zasouvala opravený most zpátky nad koridor, úředník krajské správy silnic a jeden živnostník.

Pošvářová není jediná, která tento názor veřejně vyslovila. O stíhání dalších lidí usilují i právníci obžalovaných z obou stavebních firem. „Všichni si tady uvědomují, že minimálně z padesáti procent nesou vinu další subjekty, které před soudem nestojí, a to krajský úřad jako investor, hlavní projektant a zejména České dráhy,“ řekl advokát Michala Foniaka z Eurovie Petr Grobelný.

Obhájce osloví ministryni spravedlnosti

Že policie měla obvinit také lidi ze zodpovědných institucí, se domnívá i zmocněnec firmy Bögl & Krýsl Radek Ondruš. „Předhodili poškozeným jenom pár dělníků nebo techniků. Ale cílem by mělo být zjistit, kde byla systémová chyba,“ řekl Ondruš. Dodal, že obžalovaní měli být i lidé ze stavebního úřadu, případně krajského úřadu, kteří měli provádět dozor a zajistit bezpečnost. Obhájce sdělil, že se obrátí na ministryni spravedlnosti, aby přezkoumala rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Ten před dvěmi lety odložit návrh obhajoby, aby byli obviněni i zástupci Českých drah, drážního, stavebního a krajského úřadu i hlavní projektant.

Třebaže poškození si přejí, aby soud skončil a oni konečně dostali odškodnění, i jim je jasné, že spravedlnost pokulhává. „Stačí jim pár lidí, na které to jakoby hodí,“ řekla zdravotní sestra Naděžda Tomčíková, která ošetřovala raněné v osudném vlaku.

Tohle jsem ještě nezažila, řekla znalkyně

Z dokazování u Okresního soudu v Novém Jičíně, které začalo v červnu 2011, je stále jasnější, že na stavbě se nedělalo skoro nic jiného, než chyby, kterých si nikdo nevšímal. Znalci, ať ti, z jejichž posudků vycházela obžaloba, nebo ti, které si objednali obžalovaní, dávali najevo údiv nad tím, jak to na stavbě fungovalo. „Pracuji ve stavebnictví dvacet sedm let, ale tohle jsem nezažila,“ řekla například Pošvářová, která poukazovala na řadu riskantních operací, mizivou kontrolu, nedostatečná měření. Nad tím, že se most zasouval na trať za neomezeného provozu, kroutila hlavou.

Státní zástupce Aleš Kopal nevylučuje, že zahájí trestní řízení proti dalším lidem. „Rozhodnu ale až po ukončení dokazování,“ řekl. Kdy to bude, není zatím jasné.