Visací zámky zdobí Tyršův most v Přerově

Přerov – Počet visacích zámků připevněných na zábradlí Tyršova mostu v Přerově přesáhl pět set. Zatímco některým obyvatelům města se netradiční ozdoba líbí, jiní tvrdí, že zámečky ničí pletivo a měly by zmizet. Radnice to řeší kompromisem: zábavu toleruje a z mostu odstraňuje jen ty největší a nejtěžší.

Visací zámky připevňují mladí lidé na mosty po celém světě. Na Tyršově mostě v Přerově se začaly objevovat krátce po jeho otevření. A jejich počet den ode dne roste. „Mám pocit, že to je prima, že si to lidi osvojili a že to žije. To mně to lichotí,“ uvádí architektka a projektantka mostu Alena Šrámková.

Jenže ne všem Přerovanům se tento způsob zdobení drátěného pletiva na mostě přes Bečvu líbí a za pravdu jim dávají i odborníci. „V dnešní době není každý zámek kvalitní, a pokud je z nekvalitního materiálu a koroduje a je těžký, tak by se ta koroze mohla dostat až do zábradlí,“ vysvětluje ředitel Technických služeb v Přerově.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vedení města nechalo zámky už jednou z mostu odstranit. Nyní sem pravidelně přijíždějí na kontrolu pracovníci technických služeb, kteří ty největší a nejrezavější zámky likvidují. Větší počet zámků z mostu odstraní až ve chvíli, kdy bude hrozit, že se tenké pletivo zhroutí. „Kdybychom byli proti, tak odstraníme všechny zámky. Samozřejmě nás těší, že náš most získává na popularitě. Je to jedna z mála věcí, která zajímá mladé lidi,“ dodává náměstek primátora Přerova Michal Zácha (ODS).

A zatímco zámky symbolizují lásku, stal se právě Tyršův most novým symbolem Přerova. Otevřený byl sice předloni, 8. května 2012, nahradil ale původní most z roku 1932, který na konci války, 8. května 1945, vyhodili do vzduchu fašisté. Z mostu tehdy zbyly jen pilíře.

Vydáno pod