Stane se zachráncem Dolu Paskov Frýdek-Místek?

Frýdek-Místek – Osud Dolu Paskov chce vzít do svých rukou také Frýdek-Místek. Jeho primátor Michal Pobucký na jednání se zástupci firmy OKD, Moravskoslezského kraje a odborů údajně řekl, že by město mohlo Důl Paskov koupit. Ovšem jen v případě, že hodnota odkupu bude ve výši jedné koruny za kompletní vybavení dolu. Přitom není jasné, jak by případně proběhlo vyřešení závazků spojených se ztrátovým dolem.

Pokud se prodej Dolu Paskov nezdaří, nejpravděpodobnější možností dalšího postupu je podle představitelů těžební společnosti OKD jeho uzavření. To by přitom nemuselo znamenat propuštění všech 2 500 zaměstnanců, kteří na dole pracují. OKD přitom počítá s tím, že velká část pracovníků by byla převedena na jiné doly v ostravsko-karvinském revíru, podobně jako tomu bylo při uzavření Dolu Dukla před šesti lety. 

„Reagoval jsem na prohlášení vedení těžební společnosti, že bude ochotno důl prodat za jednu korunu. V takovém případě považuji za svou povinnost přednést tuto nabídku zastupitelstvu. Jednat o tom budeme v srpnu,“ prohlásil Pobucký. Záležet ale podle něj hodně bude na ekonomické stránce provozu. Pokud by byl výrazně ztrátový, město by o koupi nemělo pravděpodobně zájem.

Prodej obou společností je součástí rozsáhlých úsporných opatření a systémových změn, které firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci. Naposledy společnost OKD uzavírala jeden ze svých dolů v roce 2007. Tehdy se jednalo o Důl Dukla, na němž bylo zaměstnáno kolem 1 500 lidí. Více než tisícovka horníků a pracovníků jiných profesí před šesti lety našla místo na jiných dolech v ostravsko-karvinském revíru.

Podle generálního ředitele OKD Jána Fabiána se o budoucnosti Dolu Paskov rozhodne během několika týdnů. Uzavření není jedinou variantou, počítá se i s částečným dotěžením ložiska. Prodej dolu je součástí rozsáhlých úsporných opatření, která firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci. Důvodem je klesající cena uhlí ve světě.

Uzavírání dolu velikosti Paskova podle zdrojů E15 může přijít na 800 milionů až 1,3 miliardy korun a celý proces může trvat i déle než rok.

Vstup Michala Poláška (zdroj: ČT24)

O koksovny mají zájem Poláci

O nedostatku zájemců se však nedá mluvit v souvislosti s koksovnami OKK, které se také rozhodla mateřská společnost OKD, tedy NWR, prodat. Podle polského listu Rzeczpospolita má konkrétně o koksovny Svoboda zájem polská státní společnost Weglokoks. Deník ohodnotil koksovnu na 25 milionů až 40 milionů eur (v přepočtu 650 milionů až 1,04 miliardy korun). A kromě Weglokoksu se o majetek NWR prý zajímá také další polská firma, uhelná společnost JSW.

Důl Paskov leží přibližně 20 kilometrů jižně od Ostravy a produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V současnosti Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice. Jedná se o jediný činný důl v ostravské části revíru.

Zdroj: OKD