Malé obce se nechtějí vzdát svých pošt

Moravskoslezský kraj - Většina z dvaceti pěti malých obcí v Moravskoslezském kraji odmítá plán České pošty na převod místních přepážek na obecní úřady nebo podnikatele. Pošta tak zatím ze svého plánu ustupuje. Jedinou výjimkou jsou Bernartice nad Odrou. K jednání je donutila i skutečnost, že tamní přepážka je už několik týdnů mimo provoz.

Místo na poštu s dopisem či balíkem se musí na úřad nebo do obchodu. Systém, který běžně funguje ve většině západní Evropy, se u nás poště prosadit nedaří. Obce jsou proti tomu, aby z nich zmizely klasické přepážky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V Hrabyni na Opavsku má Česká pošta hned dvě pobočky. Ta první je v areálu Ústavu sociální péče. Ta zůstane.

Druhá je přímo uprostřed obce. A právě tu by chtěla pošta převést na službu Partner. Jenže zastupitelé to zamítli. „Chceme zachovat dosavadní rozsah služeb v naší obci. Pošta k tomu vždy patřila,“ uvedla Zdeňka Jordánová, starostka Hrabyně.

Česká pošta oslovila na jaře dvacet pět obcí na severu Moravy s nabídkou převzetí místní pobočky. Od devatenácti starostů už ale manažeři slyšeli jednoznačné „ne“. U dalších pěti se zamítnutí očekává.

Proti jsou také ve Slatině na Novojičínsku. Nelíbí se jim ani to, že by poštu převzal místní obchod. „Nám zůstane budova pošty ve středu obce, která bude nevyužitá a bude chátrat. A další důvod: neumím si dost dobře představit, jak se budou prodávat rohlíky a u toho vydávat dopisy,“ uvedl Luděk Míček, starosta Slatiny.

Česká pošta zdůvodňuje záměr především úsporami. Nesouhlas obcí ale respektuje.

V Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku na jednání s poštou kývli. A to i kvůli tomu, že zdejší přepážka už půl druhého měsíce nefunguje.

Někteří obyvatelé to vnímají jako velký problém.

Do pobočky se poště zatím nepodařilo sehnat nového pracovníka. Starostka tvrdí, že lepší, než čekat na další nepříznivé kroky pošty, bude vyjednat co nejlepší podmínky.

Pokud se Bernartice s poštou dohodnou, vznikne první pobočka Pošty Partner v Moravskoslezském kraji v září.