Už třináct let je Módní dům Ostravica-Textilia v havarijním stavu

Ostrava - Třináct let uplynulo od zřícení stropů v ostravském obchodním domě Ostravica-Textilia. Stále však chátrá a památkáři komplex označují za nejohroženější pamětihodnost v kraji. Budova totiž neprošla od nehody zásadní rekonstrukcí a její majitel firma Amadeus Real se ji zatím neúspěšně snaží prodat.

Jízda tramvají do centra Ostravy vrací cestující na začátek století. Nejprve minou zkrachovalou Union Banku, opuštěný Hotel Palace a nakonec Obchodní centrum Ostravica. Bylo to nejen obchodní, ale i kulturní centrum, kde se například v roce 1995 podepisovali i krasobruslařští mistři světa René Novotný a Radka Kovaříková, je ale teď podle památkářů v havarijním stavu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Je zde narušena celá řada statických konstrukcí. Další velkou závadou je ne zcela funkční odvod dešťových vod a díky tomu dochází k zatékání do objektu a k promáčení konstrukcí,“ uvedl Michal Zezula, ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě.

„Útvar hlavního architekta Magistrátu města Ostravy od konce roku vede dvě správní řízení podle zákona o státní památkové péči. V tuto chvíli nelze předjímat, jak obě řízení dopadnou,“ komentovala situaci Andrea Vojkovská, mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Majitel Ostravice, společnost Amadeus Real, s médii nekomunikuje. Chystá se totiž na soudní spor s městem. Firma chce magistrát žalovat za to, že mu zmařil stavbu obchodního centra hned vedle Ostravice. Loni totiž městský obvod Moravská Ostrava napoprvé se stavbou nesouhlasil, a i když pak souhlas vydal, firma od záměru definitivně ustoupila a chce po městu miliardu a půl. Městský obvod už ale tehdy odpovědnost odmítal s tím, že jde jen o záminku.

A ve sporu je teď i město s obvodem. Vyvrcholil tím, že městská rada a zastupitelstvo pověřilo zastupováním v soudním sporu s Amadeem Real právě Moravskou Ostravu a Přívoz, která je za něj podle magistrátu zodpovědná.

Obchodní dům Ostravice se tak stal obětí soudních sporů, které se mohou táhnout i několik let a několik dalších zim.

Porážky by se nakonec nemusela dočkat ostravská jatka. Město teď intenzivně jedná s jejich majitelem a rozhodnout by se mělo během několika týdnů.