Roste zájem o auta jezdící na LPG nebo CNG

Ostrava - Alternativní paliva a zejména LPG a CNG jsou v posledních měsících čím dál oblíbenější. Svá auta si nechávají přestavět jedinci i velké firmy. Snaží se tak ulevit životnímu prostředí a hlavně ušetřit náklady kvůli rostoucím cenám pohonných hmot.

Propan butan, tak zvané LPG a stlačený zemní plyn, jinak řečeno CNG. Od té doby, kdy benzin začal nekontrolovatelně zdražovat, se zájem o alternativní paliva zvýšil. Podle mechaniků, kteří přestavují benzinové motory na plynové, až o 60 procent. „Ten nárůst je velký, protože v současné době je čekací doba na přestavbu asi jeden měsíc. Člověk je schopen ušetřit třeba i jednu korunu na kilometr,“ potvrdil automechanik Zdeněk Voznička. Přestavba motoru na LPG stojí zhruba 26 tisíc korun. Návratnost investovaných peněz je u průměrného řidiče do jednoho roku. Natankovat plnou nádrž stlačeného zemního plynu nebo propan butanu vyjde až o polovinu levněji než stejné množství benzinu.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Možnost tankovat plyn ale nevyužívají jen jedinci. Třeba Městská policie v Ostravě nebo společnost Vítkovice Machinery Group má většinu svých vozů poháněných palivem CNG. „V současné době se jedná o 20 vozidel, která jsou zapojena do přímého výkonu služby, ta první realizace přestavby byla zahájena v srpnu loňského roku,“ uvedla mluvčí MP Ostrava Vladimíra Zychová. „Jestliže máme ve Vítkovicích celkově nějakých 400 aut, tak ta úspora se blíží k 11 milionum,“ potvrdil i generální ředitel Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal. Čerpacích stanic na CNG, tedy stlačený zemní plyn je v celé České republice pouhých 38. Naproti tomu uživatelé LPG mohou natankovat u více než 600 pump.