Ostrava ušetřila na zimní údržbě a bude častěji čistit silnice

Ostrava - Na zimní údržbě ušetřila Ostrava čtyři a půl milionu korun. Pluhy nemusely vyjíždět tak často jako loni a silničáři také spotřebovali méně soli. Ušetřené peníze chce Ostrava investovat do častějšího čištění silnic. Snaží se tak zmírnit vysokou prašnost ve městě.

Během této zimy ujely pluhy na ostravských silnicích jen 30 tisíc kilometrů. To je o 40 tisíc kilometrů méně než loni. Silničářům také zůstalo více soli. Připravili si jí 6 tisíc tun. Třetinu ještě mají ve skladech. „Za uplynulé čtyři roky jsme letos spotřebovali vůbec nejméně soli,“ potvrdil mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř. Zima ještě neskončila a tak jsou silničáři stále v pohotovosti. Pluhy už ale začínají přestavovat na čistící stroje. Co nejdříve se totiž chtějí pustit do úklidu prachu na silnicích. Právě na to se město chystá vydat peníze, které na zimní údržbě ušetřilo. Utratilo za ni jen 13 apůl milionu namísto původně plánovaných 18 milionů korun.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Úspora by měla být kolem čtyř a půl milionu korun. Tyto peníze dáme na čištění cest, aby se čistilo víc než dvakrát za rok, jak nařizuje zákon. My čistíme šestkrát a někde i každý měsíc, tak jsme posbírali desetinásobek toho, co bychom posbírali, kdybychom dodržovali jen zákon,“ tvrdí náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Na rozdíl od Ostravy tentokrát silničáři v MS kraji na zimní údržbě neušetří téměř nic. Mají totiž na starosti také silnice v Beskydech a Jeseníkách a tam byla zima na sníh hodně bohatá.