Olomouc uctila sestřelené americké letce novým památníkem

Olomouc - Tragické sestřelení amerického bombardéru připomíná v Olomouci nový památník. Letecká havárie se nad městskou částí Neředín odehrála v prosinci 1944. Při pádu zahynulo pět letců, dalších pět se zachránilo, skončili ale v německém zajetí. Pomník vznikl ve spolupráci města a olomoucké pobočky svazu letců.

Psal se 17. prosinec 1944. Nad Moravou se odehrává největší letecká bitva 2. světové války.  Cíl americké armády – rafinerie v jižním Polsku. Mezi bombardéry, které se vydaly do bitvy o palivové zdroje, byl i letoun B24 Liberator velitele Geralda Smithe. Tragický zásah dostal letoun nad Mohelnicí. „Slyšeli jsme střelbu a začaly padat bomby. To byl hrozný zmatek,“ vzpomíná si ještě dnes Josef Chochola. Americké formaci zkřížili cestu němečtí stíhači. Trup bombardéru dopadl do místa neředínského hřbitova. „Pro nás jako Američany je to velká čest, že Olomouc i nadále chce uctívat památku našich vojáků, kteří zde byli sestřeleni,“ vyjádřil se zástupce Velvyslanectví USA v České republice John D. Williams. Z desetičlenné posádky se zachránilo pět mužů. Z německého zajetí se všichni po skončení války vrátili domů.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Do dnešní doby žijí dva členové té posádky. Je to spodní střelec, který žije na Floridě a navigátor, ten má 93 let a žije ve státu New York,“ řekl letecký historik Jiří Černošek. Amerických letounů bylo ten den sestřeleno nad územím Moravy 28. Dalších sedm amerických letců zahynulo ve stejném roce i o den později. Tragédii letadla v Bystrovanech už tam pomník sedm let připomíná.