Ostrava bude hostit gospelové soubory

Ostrava – Hned dva velké vánoční koncerty budou hostit přední gospelové soubory z Británie a USA. Energická hudba tak rozezní plynojem Gong v Dolních Vítkovicích i katedrálu Božského Spasitele.

V multifunkční aule Gong se bude hrát a zpívat už 5. prosince. Vystoupí tam London Community Gospel Choir, který patří mezi vyhledávané sbory. V minulosti doprovázel například Madonnu či George Michaela. Koncert organizují pořadatelé festivalu Colours of Ostrava jako poslední ze čtyř koncertů projektu Solo Colours concerts.

Brno Gospel Choir při závěrečném koncertu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V katedrále se vánoční gospelový koncert koná již tradičně, tentokrát na něj připadl termín 16. prosince. Od 20:00 tam vystoupí americký zpěvák, sbormistr a saxofonista Nate Brown se svým The Washington Gospel Singers.

„Hvězda talentovaného Natea Browna rychle stoupá. Jeho jméno se stává pojmem v gospelové hudbě. Jeho věhlas už daleko přesáhl rodný Washington a projekty, pod kterými je podepsán, už došly uznání po celém světě," řekl Miroslav Beinhauer z ostravské ČEZ Arény, která koncert pořádá.

Diváci koncertu Green Day
Zdroj: ČT24

Gospel vznikl v první čtvrtině 20. století v černošských kostelech ve Spojených státech. Vyznačuje se dominantní úlohou vokálů, texty jsou náboženské povahy, zejména křesťanské. V době rasové segregace se tento žánr vyvíjel ve dvou větvích - černošské a bílé. Ve druhé polovině 20. století se ostrá hraníce postupně smazávala. V obou dvou větvích existovali interpreti, kteří zpívali jen o náboženských tématech, ale i interpreti, kteří zpívali jen o světských věcech a vystupovali v nočních klubech.

Vstupenky na oba sbory jsou už v prodeji. Návštěva amerického gospelu stojí od 190 do 490 korun. Vstupenky na londýnský sbor jsou k mání za 590 a 690 korun.