S Pražským výběrem se do Ostravy vrátila historie

Ostrava - Hned po vyprodaném pražském koncertu vyrazil obnovený Pražský výběr v čele s Michaelem Kocábem z Prahy na východ - do Ostravy. Pětitisícová hala Sareza v Ostravě-Porubě nebyla vyprodaná, ale skoro plná.

Stadion Sareza se otřásal decibely, z pódia kromě muziky šlehaly plameny a valil se dým. Přesto měla hlučná ostravská show i nostalgický tón. S hudbou Pražského výběru se totiž vrátily vzpomínky.

„Pražský výběr, to je historie, totalita, naše mládí. A jsme rádi, že se teď vrátili a že nám to trochu osvěžili,“ uvedl jeden z diváků. „Pražský výběr miluji, protože pořád v nich vidím nějakou naději. Ani dneska není jednoduchá doba. Jsem strašně nadšený, že se vrátili,“ uvedl další fanoušek skupiny.

Pražský výběr patřil v osmdesátých letech k nejpopulárnějším skupinám nové vlny. Komunisté jejich legendu ještě posílili, když jim na několik let zakázali vystupovat. Na současném turné, které se uskutečnilo díky smíření Michaela Kocába s Michalem Pavlíčkem, hrají písničky z alb - Straka v hrsti a Výběr.

V polovině koncertu se sestava Pražského výběru obměnila. Bubeníka Jiřího Hrubeše vystřídal Kaludius Kryšpín, který odehrál písně z alba Výběr. Hrubeš bubnoval Straku v hrsti, kterou skupina odstartovala Hrabětem X a efektním nástupem Miechaela Kocába z rakve.

„Je to super být s klukama zase pohromadě. Dneska jsme sedli do auta a vyjeli na Ostravu jako za starých časů. Je to jako sen sedět s těmi stejnými kluky zase v jednom autě. Přece jenom je to třicetileté přátelství, to je skoro celý život,“ uvedl Klaudius Kryšpín, který přišel do skupiny jako sedmnáctiletý, poté, co Jiří Hrubeš emigroval.

Michael Kocáb byl s přijetím v Ostravě spokojený. „Hala byla plná, reakce lidí spontánní a myslím, že přátelské. Hlavně však přetrvává základní radost z toho, že jsme se zase dali dohromady,“ řekl Kocáb.

Překvapením pražského i ostravského koncertu byl harmonikář, který hrál ještě před Pražským výběrem. Nebyl uveden na plakátech, nikdo ho nečekal a tak reakce diváků nebyly moc vstřícné. V Ostravě po něm někdo dokonce hodil kelímek s pivem. „Podle nás je to hudební fenomén. Jmenuje se Vojtěch Sabo a je ze Zlína. Narazili jsme na něho náhodou. Díky okolnostem naráží na nepochopení, ale chceme s ním dál spolupracovat, protože mu jako muzikantovi věříme,“ řekl Kocáb. Dodal, že Pražský výběr měl vždy zajímavé předskokany, které prosazoval. „Sabo zvláštním, bizarním způsobem naši show doplňuje. Je výborný a věřím, že to lidé pochopí,“ uvedl.

Skupinu teď čekají další koncerty v Brně a v Pardubicích, příští rok na jaře pak v Plzni, Olomouci, Bratislavě a znovu i v pražské Tipsport aréně.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)