Přístaviště v Hodoníně zase ožilo. O měsíc dříve než jindy

Hodonín - Provozovatelé přístavišť zahajují plavební sezónu - díky teplému počasí s několikatýdenním předstihem. První jarní víkend na vodě si tak užívají například lidé v Hodoníně.

První letošní plavbu si v Hodoníně nenechaly ujít desítky lidí. I když loď Konstancie poprvé vyplula až v deset hodin, zájemci se u přístaviště shromažďovali už od rána. „Ani jsem nemohla dospat, jsem tady už od osmi hodin,“ prozradila jedna ze zájemkyň o plavbu. 

Lodě se přitom na řeku Moravu vrátily o více než měsíc dříve než obvykle. Tradičně totiž plavební sezónu zahajují až začátkem května. Letos podnikatelé zareagovali na teplé počasí a s tím související zájem lidí. „Jednotlivci si mohou u nás půjčit veslici, rodiny korálku, kterou si můžou řídit sami, a samozřejmě na vodě zůstane i loď Konstancie - zájemci ji mohou využít i pro školní výlety a pro některé firemní akce,“ popsal provozovatel hodonínského přístaviště František Ondruš.

NO COMMENT: Zahájení plavební sezóny v Hodoníně (zdroj: ČT24)

Na palubě hodonínských lodí vloni stálo skoro sedm tisíc lidí. Letos se provozovatelé chtějí přehoupnout přes desetitisícovou hranici. Díky dřívějšímu začátku sezóny mají šanci.

Baťův kanál v dnešní době slouží jenom jako turistická vodní cesta. Plavební sezóna začíná obvykle v dubnu, oficiálně se vždy otevře 1. května. Provoz vodní cesty končí 28. října. Unikátní kanál je dlouhý 53 kilometrů a nachází se na něm 13 plavebních komor. Další dvě by měly vzniknout po prodloužení kanálu do Kroměříže a Hodonína.