ČT: Osm bývalých radních Brna-severu půjde před soud. Kvůli Bytasenu

Brno – Státní zástupce obžaloval bývalé radní Brna-severu kvůli schvalování smluv nevýhodných pro městskou část. Osm členů rady z let 1998 až 2002 podle obžaloby odsouhlasilo smlouvy, které firmě spravující bytový fond umožnily zbohatnout o desítky milionů korun z pokladny městské části. Mezi obžalovanými je i současný místostarosta Ivan Svoboda (ODS).

Policisté při vyšetřování zjistili, že firma Bytasen si mohla veřejné peníze téměř svévolně odčerpávat díky nadstandardním smluvním vztahům s radnicí. Za úklid chodníků, domovnictví nebo právní služby tak firma získala až o sto milionů více oproti odhadovaným reálným nákladům. Za podepsání nevýhodných smluv jsou podle obžaloby zodpovědní radní městské části z let 1998 až 2002. Policie obžalovala jen osm lidí z jedenáctičlenné rady, tři zbývající členové už totiž zemřeli.

„Jedná se o trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Zjednodušeně řečeno se to dá popsat jako uzavření pro městskou část nevýhodných smluv se společností Bytasen,“ okomentoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek.

Vedení městské části Brno-sever v letech 1998-2002
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Většina obžalovaných už v minulosti vinu odmítla s tím, že šlo o politické hlasování, za které by stíháni být neměli. Ve volené politické funkci už je dnes jen místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda (ODS). „Já k tomu mohu říct jedinou věc – svým způsobem jsem rád, že po roce vyšetřování bude tuto záležitost projednávat nezávislý soud. Osobně se totiž domnívám, že celý průběh vyšetřování byl poněkud nestandardní. Řada námitek a konkrétních důkazů byla odmítána,“ reagoval na dotaz ČT Svoboda.

Rezignovat zatím nehodlá. „Jako místostarosta pro školství řeším jiné záležitosti, s touto problematikou nemám nic společného. Já nejsem zvyklý odcházet od rozdělané práce. Samozřejmě ale vše záleží na dalším vývoji,“ odpověděl místostarosta.

Žalobci: Za plýtvání penězi může rada, ne firma, která smlouvu podepsala

Za nestandardní považuje obžalobu i obhájce Jana Musila Radek Ondruš. „Celý systém je založen na tom, že znalec řekl, že tuto smlouvu mohl někdo uzavřít levněji. Tady zdůrazňuji, že radní, kteří to schvalovali, měli veškeré potřebné podklady - schválil to právník i příslušné odbory. Pokud to budu takto paušalizovat a po deseti letech budu říkat, že to mohlo být levněji, tak otevírám nebezpečný precedens, kvůli němuž by nikdo nemusel chtít kandidovat,“ řekl Ondruš.

Společnost Bytasen
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Původní trestní oznámení přitom městská část podala právě na firmu Bytasen. Až během vyšetřování se případ otočil. „V průběhu prověřování bylo zjištěno, že viníky špatného stavu a plýtvání penězi jsou členové rady, kteří uzavřeli nevýhodnou smlouvu, nikoliv společnost, která na základě výhodné smlouvy dostávala od města peníze,“ uvedl Petrásek. Dodal, že do budoucna není možné vyloučit, že nedojde k obvinění a obžalování i lidí spojených s firmou Bytasen.

Před šesti lety se od firmy Bytasen i s částí majetku oddělila společnost New BTS. V jejím vedení je i současná starostka městské části Sabina Tomíšková, a právě kvůli současnému stíhání policie firmě na konci října obstavila majetek.

Vydáno pod