Proti Dahlgrenovi svědčí důkazy i svědci. Motiv vraždy zůstává nejasný

Brno - Žádost českého ministerstva spravedlnosti o vydání Kevina Dahlgrena z USA obsahuje další podrobnosti k případu. Vůbec poprvé se na veřejnost dostávají také výpovědi jednotlivých svědků. Už včera přinesla Česká televize jako první informaci o tom, že na Dahlgrenových kraťasech kriminalisté našli krev tří obětí vraždy v Brně-Ivanovicích.

Spis, který ČT získala u amerického soudu, na třech stovkách stran popisuje, co vraždám předcházelo i pravděpodobnou časovou linku dne, kdy k nim došlo. Policisté v souvislosti s vraždou čtyřčlenné rodiny vyslechla 14 svědků - sousedy, kamarády, spolužáky i kolegy z práce.

Mezi svědky byla i Jindřiška Überhuberová, zástupkyně ředitele Základní školy Kamenačky v Brně, kde zavražděná Veronika pracovala. Podle ní měla s Dahlgrenem spíše starosti. „O tom, že přijede, se dozvěděla jen dva tři dny předem v době, kdy už měl koupenou letenku. Řekl jim, že očekává, že ho vyzvednou ve Vídni na letišti. Tak pro něj jeli a pak se o něj starali,“ řekla Überhuberová.

Pár dní před vraždou si Veronika svojí kolegyni stěžovala, že je toho na ni hodně, že chodí pryč, aby s ostatními nemusela být v domě. „Ohrožená se necítila, nebo o tom se mnou alespoň nemluvila. Řekla bych, že kdyby se to dalo vypozorovat, že by byla tak vnímavá, že by si toho všimla. Muselo to přijít hodně rychle a náhle,“ myslí si Überhuberová.

Jindřiška Überhuberová o tom, co Veronika říkala o Dahlgrenovi (zdroj: ČT24)

To, že mezi rodinou a Dahlgrenem nebyly vztahy úplně ideální, potvrdil policii i soused Martin Š. Den před vraždou jel s rodinou do Brna autem. „Cestou se Martin ptal Davida, zda u Kevina Dahlgrena neviděl nůž. Ukazoval jeho délku, šlo o asi 25 cm. Martin říkal, že Kevina Dahlgrena viděl v noci nebo v brzkých ranních hodinách, když se šel napít, s tímto nožem chodit po domě,“ uvedl do spisu soused.

V osudný den odpoledne sousedi slyšeli z domu křik a pak rachot rozbitého skla. Soused Lukáš Michele policii vypověděl, že to nebyl hlas nikoho z rodiny. „Určitě to nebyla čeština, ale šlo o mužský hlas,“ řekl policii mladík s tím, že slyšel také bouchání jako do boxovacího pytle a bouchání dveří.

Kevin Dahlgren
Zdroj: ZUMA/Czech Police/ČTK

S médii podle svých rodičů mluvit nechce. „Syn to celé nese velmi špatně. Policie nám doporučila po dobu vyšetřování nijak se nevyjadřovat,“ reagovala na dotaz ČT jeho matka Barbora Michelová.

Podle policie vrah útočil mimořádně brutálně. Všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Podle přátel rodiny za sebou měl Kevin Dahlgren armádní výcvik, z vojenské školy ho ale vyhodili. Ovládal také bojová umění.

Známý rodiny Kyle K. to policii potvrdil, s ČT se bavit odmítl. „Martin se zmínil, že Kevin sem přijel místo toho, aby šel do armády. Měl pouze dvě možnosti - buď jít v USA do armády, nebo ze země odjet,“ vypověděl do spisu.

Jediné, co stále zůstává nejasné, je vrahův motiv.

Pravděpodobný sled událostí v den vraždy

6:40 - Veronika telefonovala do školy, ve které učila, že kvůli silným bolestem hlavy ten den do práce nepřijde.

8:00 - Přesně v osm hodin se zastavily hodinky na těle dvou obětí - manželů Veroniky a Martina. Policisté usuzují, že pár zemřel jako první.

8:00 - 12:00 - Dopoledne zemřel také jejich starší syn Filip. Dahlgren si napsal několik SMS zpráv s nejmladší obětí – Davidem. Podle jeho spolužáků se domlouvali, že si odpoledne půjdou zaběhat.

8:33 - Dahlgren napsal známému zavražděné rodiny SMS zprávu, že se možná vrátí do USA.

krátce před 9:00 - U domu se objevila pošťačka. Na první zazvonění nikdo neotevřel, tak to zkusila podruhé. O chvíli později se ve dveřích objevil Kevin Dahlgren, aby poštu převzal. Žena kriminalistům vypověděla, že působil rozrušeně.

cca 10:30 - Američan znovu sahá po svém mobilním telefonu - tentokrát, aby zrušil doučování angličtiny. „Obávám se, že asi pojedu zpátky do Spojených států, takže hodiny musí skončit. Díky moc, žes mi pomáhala,“ napsal.

cca 11:00 - V jedenáct se dveře do domu otevřely podruhé - to když dovnitř vešla paní na úklid. Domácnost chodila pravidelně uklízet vždy ve středu. Tentokrát ale stihla vejít jen do předsíně, kde se srazila s Dahlgrenem. Okamžitě ji poslal pryč. Žena odešla, aniž by tušila, co se uvnitř odehrává.

12:30 - 13:00 - Nejmladší David dorazil domů ze školy okolo půl jedné. Soused rodiny v čase mezi 12:30 a 13:00 slyšel hlasitý mužský výkřik. Tehdy poslední člen rodiny pravděpodobně zemřel.

13:00 - 15:00 - Těla tří obětí pak vrah přesunul do kůlny, kde se je pokusil zapálit. Doutnající oheň pozdě odpoledne upoutal pozornost sousedů. Chtěli jej uhasit, v tu chvíli našli těla zavražděných.

cca 15:00 - Dahlgren opustil dům a autobusem se přesunul z Brna-Ivanovic do centra města. Odsud se nechal taxíkem odvézt na vídeňské letiště.

ČT už včera informovala také o tom, že na kraťasech, které policie zabavila Dahlgrenovi hned po příletu, se našly stopy krve. „Bez jakýchkoliv pochybností se jedná o krev osoby Davida H. a dále s vysokou pravděpodobností o krev Martina H. a Veroniky H. Krev se přitom na tyto krátké kalhoty přinejmenším v případě 25 zkoumaných skvrn nemohla dostat pouze otěrem,“ píše se ve spisu.