Velehrad je ve víru příprav na vyvrcholení cyrilometodějských oslav

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Jedna z největších církevních událostí v zemi - Dny lidí dobré vůle – začíná už ve čtvrtek a na Velehradě jsou tak přípravy v plném proudu. Letošní program bude výjimečný, na Velehradě vyvrcholí oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Organizátoři očekávají zhruba padesát tisíc poutníků.

„Vzhledem k významnému jubileu roku 2013, kterým příchod Cyrila a Metoděje bezesporu je, bude i program Dnů lidí dobré vůle tematicky sjednocen a spojen s oběma věrozvěsty, kteří výrazně ovlivnili naše dějiny,“ uvedl tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek.

V Archeoskanzenu v Modré se bude promítat historické dokudrama Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Pro děti organizátoři připravili zábavný a soutěžní program s podtitulem S Cyrilem a Metodějem vážně nevážně.

Nedílnou součástí Dnů lidí dobré vůle bude slavnostní koncert nazvaný Večer lidí dobré vůle. Koncert začne na hlavním pódiu před bazilikou v 19:30 a vystoupí na něm Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín nebo italský barytonista Franco Vassallo. Koncert v přímém přenosu odvysílá Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Výtěžek z dobročinného koncertu se rozdělí mezi tři projekty - Adopce nablízko, České katolické biblické dílo a Nadační fond ADIUVARE.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě
Zdroj: ČT24

V pátek 5. července se do Velehradu sjedou desetitisíce lidí na slavnostní poutní mši svatou. Sloužit ji bude papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Mši, která začíná v 10:30, budou živě přenášet Česká televize a Český rozhlas Praha.

Na Velehradě na dva dny vznikne detašované pracoviště policistů

Organizátoři očekávají mimořádný zájem poutníků. Podle odhadů by mohlo dorazit až padesát tisíc lidí, tedy dvakrát tolik než jindy. Mimořádná jsou proto i bezpečnostní opatření. „Do akce nasadíme také vrtulník nebo kamery s nočním viděním. Naše policisty posílí i kolegové z Jihomoravského kraje,“ prozradil vedoucí odboru cizinecké policie Zlínského kraje Rostislav Neubauer. Kolik policistů bude nasazeno do akce, to ale upřesnit nechtěl.

Hovoří vedoucí odboru cizinecké policie Rostislav Neubauer (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek 4. července a v pátek 5. července na Velehradě vyroste detašované pracoviště uherskohradišťské policie. Na místo dorazí policejní dodávka, ve které mohou poutníci získat základní informace o bezpečnostní situaci, ale také oznámit třeba to, že byli okradeni. Návštěvníkům bude k dispozici také informační servis. Policisté jim po telefonu poskytnou aktuální dopravní informace.

Mobilní kontaktní a koordinační centrum Policie ČR - policisty v mobilním centru lidé najdou před Obecním úřadem ve Velehradě. Poutníkům budou k dispozici ve čtvrtek 4. 7. od 15 do 24 hodin, v pátek 5. 7. od 5 do 14 hodin. Telefonní kontakt na mobilní centrum je 725 292 440.

Informační servis - policisté budou návštěvníkům poskytovat informace o aktuálních možnostech parkování, průjezdnosti silnic nebo o organizaci dopravy. Informační servis bude v provozu ve čtvrtek od 15 do 23 hodin, v pátek potom od 5 do 13 hodin. Telefonní kontant na informační servis je 601 569 036.

Policisté budou dohlížet i na bezpečnost ve stanovém městečku. Autem se do něj poutníci dostanou jen ve čtvrtek do 16 hodin, poté bude vjezd do Velehradu až do pátku uzavřený. Na poutní místo se pak lidé dostanou pouze autobusy.

Podrobné informace o organizaci parkování v jednotlivých dnech nabízí web Dnů lidí dobré vůle.

Vzhledem k rekordnímu počtu poutníků, které organizátoři očekávají, se dá bez nadsázky říct, že nejlepším a patrně nejrychlejším dopravním prostředkem bude obyčejné jízdní kolo.

Cyklistům letos organizátoři nabízí služby úschovny kol. Úschovnu najdou na zahradě DZP Velehrad - Vincentinum-jižní zahrady za Salaškou. V provozu bude ve čtvrtek od 8 do půlnoci, v pátek od 7 do 15 hodin. Kola budou hlídat policisté.

Stáhněte si mapu areálu.