Hendikepovaným studentům pomáhá technika i tlumočníci

Brno – Možnost navštěvovat běžné vysokoškolské přednášky nebo seznámit se s ostatními spolužáky. Pro zdravé studenty samozřejmost, pro hendikepované studenty často obtížná situace. Studijní život by jim měly usnadnit vynálezy vývojářů Masarykovy univerzity. Například jejich systém Polygraf nabízí zdokonalený přepis mluveného slova do textu. Vylepšený systém představili autoři na mezinárodní konferenci Universal Learning Design, kterou ode dneška hostí Masarykova univerzita.

Přehrát si záznam odpřednášené látky nebo si ji přečíst ve znakovém jazyce. I takové služby nabízí studentům se zdravotním postižením Masarykova univerzita v Brně. Hendikepovaní studenti tak mají možnost získávat na univerzitě stejné informace jako jejich spolužáci. Zdá se, že mladí lidé se specifickými nároky tyto služby oceňují, neboť jich na univerzitě studuje už čtyři sta padesát. „Studuje u nás sto zrakově postižených studentů, devadesát studentů sluchově postižených a kolem osmdesáti studentů s pohybovým postižením,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová. Škola se navíc může pyšnit unikátem. „Více než polovina sluchově postižených vysokoškolských studentů studuje na Masarykově univerzitě,“ řekla Fojtová.

I proto škola v těchto dnech hostí konferenci Universal Learning Design, která se věnuje novinkám ve zpřístupňování studia handicapovaným studenům. Na programu je mimo jiné i vynález programátorů ze střediska Teiresiás s názvem Polygraf, který přepisuje mluvené slovo do textu. Neslyšící studenti si tak mohou výklad přečíst na svých počítačích, iPadech či v mobilních telefonech. Aby systém fungoval, není ani potřebné internetové připojení. „Pokud je přepisovatel v místnosti, tak jsou notebook a tablet spojeny bezdrátovou sítí, kterou zprovozníme vždy v přednáškové síni. Je to jedna z hlavních výhod tohoto systému,“ popsal vedoucí oddělení speciální informatiky Svatoslav Ondra.

Polygraf je systém, který nabízí v reálném čase text, jenž vytváří přepisovatel pro co největší počet zájemců. Navíc umožňuje, aby se dal text sledovat na více obrazovkách či na různých typech zařízení.

Polygraf není určen pouze neslyšícím

Podle ředitele střediska Teiresiás Petra Peňáze umožňuje informační systém univerzity, aby si  přepisovatelé mohli svůj týdenní program plánovat předem. Dokonce si mohou vybírat, zda chtějí přepisovat spíše humanitní přednášky či technicky zaměřené. „Díky informačnímu systému víme, kdo se bude čeho účastnit, díky čemuž můžeme plánovat služby předem,“ dodal Peňáz. Navíc si studenti stále více začínají o službu žádat sami. A to nejenom ti neslyšící. „Narůstá povědomí o tom, že to není pouze služba pro neslyšící, ale je výhodná i pro ostatní, kteří mohou mít mluvené slovo přepsané do textu,“ uvedl Peňáz. Na jednoho přepisovatele tak týdně připadá asi sedm přednášek.

Na systému vývojáři pracují už dva roky. Podle jejich slov ale práce ještě není u konce. Systém stále vylepšují. Jedním z těch, kteří na Polygrafu pracují, je i Tomáš Sklenák. Sám je neslyšící. Na Masarykově univerzitě vystudoval aplikovanou informatiku. Tvrdí, že studium zvládl hlavně díky pomoci střediska Teiresiás, které slouží studentům Masarykovy univerzity se specifickými nároky. Při studiu potřeboval Sklenák tlumočníky a přepisovatele. Navíc měl i individuální výuku v prostorách střediska. Při studiu začal ve středisku pomáhat. Nakonec zde i našel zaměstnání. „Mám zde více funkcí. Pracuji například na slovníku znakového jazyka a terminologickém slovníku. Navíc vytvářím e-learningové kurzy a vyučuji neslyšící studenty,“ popsal Sklenák.

Při výuce neslyšících studentů si kromě Polygrafu může vypomoct Sklenák i takzvanou hybridní knihou, kterou odborníci na konferenci také představili.

O hybridní knize hovoří ředitel střediska Petr Peňáz (zdroj: ČT24)

Do budoucna by měly pomůcky využívat i různé úřady a instituce. I proto Masarykova univerzita plánuje zřízení tříletého bakalářského oboru pro přepisovatele.

Vydáno pod