Břeclav chce odkoupit „dům hrůzy“. Ustoupí novému terminálu

Břeclav – Zastupitelé Břeclavi chtějí odkoupit zdemolovaný dům v centru města. Objekt, který láká hledače kovů a lidi bez domova, chce radnice strhnout a v rámci budování přestupního terminálu celou lokalitu zkultivovat. Zda dům od Českých drah za 1 280 000 korun odkoupí, budou zastupitelé rozhodovat příští týden.

Za pět let stihli břeclavští bezdomovci a sběrači kovů udělat z bývalého zdravotního střediska ruinu. „Při kontrolách jsme tady napočítali kolem 3 desítek lidí, již se tady pravidelně zdržují. Někteří tu přebývají jen přes noc, někteří i ve dne, další už jsme přistihli při krádeži. Ta budova už je zbavena všeho kovového,“ popsal zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák. 

O největší přístřešek ale břeclavští lidé bez domova možná brzy přijdou. Město chce budovu odkoupit a strhnout. „Je to v centru města, v sousedství bude realizována velká investice do nového přestupního terminálu, která bude končit v roce 2014. Chtěli bychom mít do té doby celou tuto část upravenou,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS). 

Hovoří zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák (zdroj: ČT24)

Vedení města už o odkupu jedná s majitelem domu, kterým jsou České dráhy. „Už nám došla nabídka na odkup za 1 280 000 korun, kterou budeme projednávat na příštím zastupitelstvu,“ dodal Krátký s tím, že demolice by mohla proběhnout do půl roku od odkupu. 

Terminál usnadní přestup mezi vlaky a autobusy 

Výstavba nového přestupního terminálu udělá v příštím roce hluboký zářez do městského rozpočtu. Město bude na výstavbu terminálu doplácet 22,5 milionu korun. Zbytek z celkové ceny 110 milionů pokryjí dotace. 

Terminál bude stát hned vedle vlakového nádraží. Blízko sebe tak budou zastavovat vlaky i autobusy, v místě vnikne kruhová křižovatka a ze současného autobusového nádraží se zřejmě stane záchytné parkoviště.

Vydáno pod