Kyjovští lékaři se připojili k protestu kolegů ze zemí Visegrádu

Kyjov - První společný protest zdravotníků zemí Visegrádu pořádají dnes odboráři v nemocnicích v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Sešli se pět minut po dvanácté na zhruba půlhodinových shromážděních, na něž pozvali vedení nemocnic i veřejnost. Akce, kterou v ČR pořádá Lékařský odborový klub (LOK), je symbolická, péče o nemocné nebude přerušena. V nemocnicích budou vyvěšeny vysvětlující letáčky. Na jihu Moravy se k protestům připojili lékaři z kyjovské nemocnice, ve Zlíně lékaři z Krajské nemocnice T. Bati.

„Chceme, aby byla péče pro naše pacienty dostupná. V poslední době je snaha omezovat provoz, ale pacientů neubývá,“ vysvětlil své důvody mladý lékař kyjovské nemocnice Eugen Kan. I doktor Kan patří k těm, kteří dnes vyměnili bílý plášť za modré protestní tričko. Ordinoval ale jako každý den. „Přidává se strašně moc byrokracie, polovinu času strávíme vypisováním různých nesmyslných papírů,“ dodal Kan, jemuž vadí postupující odosobnění medicíny.

Lékař Eugen Kan mluví o problémech zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Protest se v ČR konal pod heslem Zachraňme zdravotnictví, s dovětkem Nemocný systém je nebezpečný pro každého. Protest podporují vůbec poprvé také sdružení nemocnic, organizace pacientů i zdravotně postižených. Obávají se zániku nemocnic, které nedostanou od zdravotních pojišťoven novou smlouvu.

Protestující nosí speciální trička a placky se symbolem prchajícího zdravotníka v bílém, s bílým čepečkem a rudým srdcem. Na krku má fonendoskop, to vše je zobrazeno na pozadí obrysů čtyř zúčastněných zemí.

Podle předsedy LOK Martina Engela je cílem upozornit na to, že podle organizátorů akce se zdravotnictví ubírá směrem, který jde zcela proti potřebám pacientů. Zdravotnictví ohrožují vpád trhu, živelná privatizace nemocnic a posilování pravomocí zdravotních pojišťoven, míní Engel.

K symbolickému protestu se o obědové pauze připojili i zástupci ze zlínské nemocnice Tomáše Bati. „Probírali jsme to, co nás tíží nejvíc: možnost privatizace, platby pojišťoven a mzdy,“ konstatovala zástupkyně primáře Marcela Henčlová.

Telefonát Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod