Netradiční prohlídky i práce věřících mají kostelu pomoct k nové střeše

Buchlovice – Věřící z Buchlovic se společně snaží o záchranu střechy kostela sv. Martina. Na dokončení oprav kostela potřebují sehnat milion korun. Ve veřejné sbírce se zatím vybral jen zlomek potřebné částky, a tak se místní rozhodli pomoct i dalšími akcemi. V neděli proto uspořádali netradiční prohlídky této kulturní památky ze 17. století.

Dřevomorka a houby jsou hlavními příčinami havarijního stavu krovů, které teď nutně potřebují vyměnit. Opravu střechy spolufinancuje také Ministerstvo kultury, Zlínský kraj i městys Buchlovice, část nákladů ale musí farnost zaplatit ze svého. Místní hned přispěchali na pomoc – ve sbírce už vybrali přes 125 tisíc korun.

Číslo účtu oficiální sbírky na opravu střechy kostela: 253271642/0300.

Další prostředky mají do pokladniček přinést speciální prohlídky chrámu. Návštěvníci se díky nim mimořádně podívali do prostor, kam běžně nemají přístup – do zimní kaple, ke zvonům a také na místo, které bylo během mší vyhrazeno pouze pro zámeckou šlechtu. Hlavní loď kostela posloužila jako výstavní síň pro fotografie z bohaté historie památky. Fotky připomenou, jak to vypadalo při sundávání zvonu z věže nebo při rozšiřování kostela. O výklad se postarali členové Spolku podporovatelů historie Buchlovic.

Neobvyklá akce přilákala také ty, kteří jinak do kostela pravidelně nechodí. „Já jsem se narodila tady v Buchlovicích, takže k tomuto kostelu mám opravdu vřelý vztah,“ řekla jedna z návštěvnic. „Přišli jsme podpořit dobrou věc, opravu našeho kostela. Je to hezké, běžně se sem do věže vůbec nedostaneme,“ doplnila další žena.

Jindy skrytá místa kostela si prohlédly zhruba dvě stovky návštěvníků. Podle pořadatelů dnešní akce nebyla poslední. Od jara by rádi prohlídky pořádali znovu, tentokrát také pro turisty, kteří navštěvují nedaleký zámek.

Organizátorka Petra Kropáčová o aktivitách farníků (zdroj: ČT24)

Pomoc kostelu nabídli také sami farníci. V sobotu 17. listopadu uspořádali bazar zahradního náčiní, výtěžek z něj putoval právě na účet sbírky. Část věřících lidem nabízí své služby. „Malíř pokojů nabízí, že vám vymaluje, jsou tu i další, kteří zase nabízí doučování němčiny a podobné aktivity. Za služby nezaplatíte tomu, kdo je pro vás vykoná, ale poukážete peníze přímo na konto opravy střechy kostela,“ vysvětlila princip organizátorka prohlídek kostela Petra Kropáčová. Seznam služeb je na webových stránkách o záchraně střechy kostela. Do budoucna chtějí uspořádat také dobročinné koncerty.

Vydáno pod