Rodina muže, který zemřel po útoku policistů, se odškodnění zatím nedočká

Brno - Rodina Vietnamce, který před třemi lety nepřežil brutální útok brněnských policistů, neuspěla se svou žalobou na mnohamilionové odškodné. Příbuzní cizince žádají prostřednictvím tří žalob astronomických dvě stě milionů. O zbývajících dvou žalobních návrzích bude soud teprve rozhodovat. Všichni viníci útoku jsou přitom už za mřížemi.

Začátkem ledna 2009 dorazila do místa bydliště Hoang Son Lama trojice policistů poté, co bylo na linku 158 oznámeno, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a fyzicky napadá přítomné. Muž po příjezdu policie seděl v křesle a nikoho neohrožoval.

Zásah policistů překročil všechny meze a zatýkaného Hoang Son Lama stál život. Domnělého prodejce drog policisté zbili a zkopali tak, že zraněním podlehl. Za to teď jeho příbuzní chtějí zaplatit. První ze série tří žalob teď ale soud zamítl. Rodina žádala 100 milionů za útrapy, které cizinec zažil před svou smrtí.

„Žalobě nebylo možno vyhovět. Žalobcům to právo na poskytnutí zadostiučinění za nemajetkovou újmu prožitou jejich rodinným příslušníkem nenáleželo. Zaniklo jeho smrtí,“ potvrdila rozhodnutí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

„Právně je to v pořádku, morálně to v pořádku není – stát nechal zabít člověka,“ řekl České televizi Marek Sedlák, který zastupuje pozůstalé.

Ve hře jsou ale ještě další peníze – matka a syn mrtvého cizince jako pozůstalí oběti chtějí každý po padesáti milionech za ztrátu svého příbuzného. O dalších dvou žalobách by měl Městský soud v Brně začít rozhodovat na začátku příštího roku. Čtveřici, která má útok v brněnské Körnerově ulici na svědomí, přitom už soudy potrestaly.

Brutální útok upozornil inspekci na činnost takzvaného Delta týmu policejních ranařů, kteří si vybíjeli agresivitu na cizincích a příslušnících menšin. Všichni čtyři útočníci jsou teď ve vězení. Nepomohlo jim ani dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vydáno pod