Koalice ČSSD, ODS a lidovců ve Zlínském kraji zřejmě skončila

Zlín - Na krajském úřadě Zlínského kraje zřejmě skončila široká koalice ČSSD, ODS a lidovců. Strany, které spolu vládly dvě minulá volební období, sice i po nových volbách disponují v krajském zastupitelstvu většinou, po vyhrocené volební kampani je ale jejich další spolupráce nemožná. Volby vyhráli ziskem 12 mandátů sociální demokraté, následovaní KDU-ČSL s deseti a komunisty s devíti křesly. Po pěti mandátech mají ODS a STAN/TOP 09. Čtyři křesla obsadí Strana práv občanů-zemanovci (SPOZ), která by při jednáních mohla být pomyslným jazýčkem na vahách.

„Něco vychází matematicky, něco je taky o lidech, kteří se tam dostali. Nám jde o volební program. Kdo nám jej pomůže splnit nejvíce, je náš koaliční partner,“ přiblížil lídr ČSSD, stávající hejtman Stanislav Mišák.

Střet (nejen) v otázkách holešovské průmyslové zóny

Sociální demokraté podle Mišáka zahájí jednání se všemi stranami postupně podle jejich volebního výsledku. Širokou koalici, která by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 hlasů, ale již před volbami vyloučil lídr lidovců Jiří Čunek. V kampani se opřel do ČSSD a ODS například kritikou holešovské průmyslové zóny. Tvrdil, že zastupitelé při rozhodování o koupi pozemků nevěděli, že pod zónou jsou zdroje pitné vody.

Mišák reagoval prohlášením, že s Čunkem spolupracovat nebude, což dnes potvrdil. „Když vás někdo křivě obviní a lže, tak to není parťák. Musel by se veřejně omluvit. S Čunkem bych v radě neseděl. Ale jsou tam další lidé, třeba bude vsetínský model,“ uvedl Mišák.

V minulých komunálních volbách ve Vsetíně sice Čunek získal podobně jako nyní v krajských volbách nejvíce preferenčních hlasů, v městské radě ale nakonec neusedl. Lídr lidovců vyloučil jen spolupráci s komunisty.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24

„Takových přestřelek jsem zažil,“ vrátil se k předvolební kampani Čunek s tím, že z jednání nikoho dalšího nevylučuje. „Kolo jednání začíná a uvidíme. Velkým handicapem může ale být to, abychom spolupracovali s lidmi, kteří skutečně chtějí udělat v kraji pořádek,“ nastínil Čunek.

Koaliční jednání ve Zlíně už běží naplno

Podle lídra komunistů Ivana Mařáka jsou v podstatě jen dvě možnosti koalice. „Hejtman se vyjádřil, že s Čunkem nepůjde, tak předpokládám, že budeme vyzváni ke koaličnímu jednání my,“ řekl Mařák.

S rukama v klíně však nesedí ani STAN a TOP 09, která vylučuje jen koalici s komunisty. „Naší základní snahou bylo rozbít ten kartel moci, velkou koalici, která nám vládla deset let,“ uvedl lídr stran Petr Gazdík. Podle něj se nabízí dohoda KDU-ČSL, STAN a TOP 09 a SPOZ (koalice by měla 24 hlasů).

Petr Gazdík u voleb
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Lídr SPOZ Lubomír Nečas uvedl, že strana rozhodně nevstoupí do společné koalice s ČSSD a ODS. „Sociální demokraté jsou nám samozřejmě nejblíže, taky jsme jim slíbili, že s nimi budeme jednat jako s prvními. Problém ale je v tom, že nevidíme další partnery. Současný hejtman se distancoval od ostatních politických stran a uzavřel si cestu třeba ke KDU-ČSL,“ uvedl Nečas s tím, že „jakási tichá podpora komunistů by SPOZ nevadila“.

Případná koalice ČSSD, KSČM a SPOZ by se opírala o 25 hlasů. Po volebním neúspěchu bude zatím vyčkávat ODS. „Karty při povolebním vyjednávání budou rozdávat jiní. Budeme čekat, až co vymyslí, a eventuálně se na nás obrátí. Nebudeme se však účastnit žádné vlády, která se bude opírat o komunisty,“ uvedl lídr občanských demokratů Libor Lukáš.