Do Břeclavi svolala na neděli pochod Dělnická mládež

Břeclav – V neděli proběhne v Břeclavi pochod v režii Dělnické mládeže. Pochod na podporu patnáctiletého chlapce, kterého v neděli brutálně napadli tři neznámí muži, údajně Romové, nejprve svolávali lidé na sociální síti Facebook. Na radnici dnes dorazila oficiální žádost Dělnické strany jako organizátora. Neobsahuje žádné chyby, město proto pochod povolí. Romové se obávají násilností.

Na příští týden lidé nejprve spontánně svolali na Facebooku akci „Pochod za Peťu a naši bezpečnost“. Na sociální síti účast přislíbilo více než tisíc lidí. „Vnímám to jako velkou podporu, vidím, že lidem není lhostejné, co se tady stalo. Nemyslím si, že by to tento problém vyřešilo. Já se na ten průvod chystám, týká se to mého syna, i když vím, že ledvinu už mu to nevrátí,“ dodala matka napadeného chlapce.

Jenže dnes na radnici dorazila žádost Dělnické mládeže, která jako organizátor pochod nahlásila. „Obrátilo se na mě asi deset lidí z Břeclavi s tím, že by chtěli, aby Dělnická mládež pochod zaštítila. Pochod začne v neděli o půl jedné,“ uvedl předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht.

Dělnická mládež (DM) je odnoží radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Sdružení lidí do 35 let je spojené s řadou extremistických akcí, DM pořádala například prvomájový pochod Brnem v roce 2011. Šest účastníků, včetně předsedy Dělnické mládeže Erika Lamprechta, bylo tehdy obviněno kvůli tomu, že na demonstraci nesli transparent Evropo, povstaň!. Podle znalců se heslo mohlo inspirovat v nacistickém Německu. Trojici obviněných soud zprostil.

Radikálové chtějí napjatou situaci využít, ozývá se kritika ze strany města, policie i místních Romů. Iveta Danihelová – stejně jako většina břeclavských Romů – má z blížící se neděle strach. „Mám děti, o které se bojím. Manžela mám v práci, budu sama doma,“ řekla žena.

„Nikdo jistě neví, kdo ho napadl, takže se nám nelíbí, že nás z toho někdo viní. Pokud na nás lidé během pochodu zaútočí, tak my se také spojíme a budeme se bránit. A bude zle,“ zhodnotil romský obyvatel Břeclavi Jan Šidelka.

Jaroslav Danihel o náladě v Břeclavi (zdroj: ČT24)

„Lidé se na nás od neděle dívají špatně, hážou nás všechny do jednoho pytle. Celá místní romská komunita si přeje, aby byli pachatelé co nejdříve dopadeni a potrestáni. Nevím, kdo to byl, jestli Romové nebo někdo jiný,“ uvedl romský asistent prevence kriminality Jaroslav Danihel. Právě on denně pracuje s mladými a romskými dětmi v jejich volném čase.

Patnáctiletého chlapce napadla trojice mužů poté, co jej požádali o cigaretu a on je odmítl s tím, že žádnou nemá. „Zmlátili ho tak, že mu museli vzít ledvinu a navíc má natržená játra. Dnes už je jeho stav stabilizovaný, vypadá každý den lépe,“ uvedla jeho matka. Život bez ledviny ale do budoucna znamená řadu omezení. „Nebude moct například provozovat bojové sporty, o čemž snil,“ dodala matka.

Matka napadeného chlapce o incidentu (zdroj: ČT24)

Vyhrocenou atmosféru do Břeclavi přijeli řešit také zmocněnkyně pro lidská práva, představitelé vládní Agentury pro začleňování Romů, ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel nebo hejtman kraje Michal Hašek (ČSSD). Panují obavy, že by nepokoje mohly vygradovat tak jako na Šluknovsku. „Je ale nutno naprosto jednoznačně mírnit hlasy všech těch, kteří volají po kolektivní vině všech Romů v ČR a je jednoznačně nutno zabránit eskalaci situace, ke které došlo na podzim loňského roku v souvislosti se Šluknovskem,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Dění v Břeclavi připomíná začátek nepokojů na Šluknovsku

Neklid ve Šluknovském výběžku odstartoval vloni v srpnu útok pěti mladých Romů, kteří se po konfliktu s obsluhou herny v Novém Boru vrhli na osazenstvo mačetami. Podle záznamů létaly vzduchem výroky na adresu „bílých hlav“, z nichž tři oběti si z potyčky odnesly těžká zranění. Incident ze 7. srpna poprvé přiměl stovky lidí, aby na náměstí demonstrovaly proti sociálním poměrům a bezpečnosti ve městě.

O 14 dnů později, tentokrát v Rumburku, zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin.

Na konci srpna se v oblasti naplno rozjely etnické nepokoje. Na demonstrace dorazili radikálové, kteří se pustili do potyček s policií. Výsledkem bylo i zásadní zvýšení počtu policistů ve Šluknovském výběžku. Nepokoje se odrazily na kriminalitě, na Šluknovsku v porovnání s rokem 2010 vzrostla o 17 procent.

Šluknovský výběžek přitom může znovu začít neklidné léto. Hlavní organizátor loňských protestů Lukáš Kohout si ve Varnsdorfu na půl roku dopředu zamluvil místa pro možné demonstrace. „Kdokoli bude chtít organizovat nějakou akci ve městě, bude se muset domluvit s panem Kohoutem,“ uvedla mluvčí Varnsdorfu Romana Macová. Kvůli nepovolené demonstraci už se Kohout soudí s radnicí v nedalekém Rumburku.

Útok odsoudily také romské organizace. A už teď se obávají nedělního pochodu

„Lidsky rozumím a podporuju aktivity Břeclavanů, kteří chtějí nedělním pochodem vyjádřit zděšení a zároveň podporu pro Petra i jeho rodinu. Vážně však vyzývám organizátory této akce, aby případné projevy nebyly na úkor bezpečnosti jakéhokoli člověka nebo skupiny,“ vyzvala vedoucí břeclavské pobočky IQ Roma servis Karolina Rejlková.

Ředitelka IQ Roma servis Katarína Klamková

„Věříme, že lidé, kterým tato smutná událost i způsob jejího řešení není lhostejná, se pokusí zmírňovat jakékoli další násilné projevy, rozviřování nesnášenlivosti a svárů mezi lidmi, či obviňování slušných Romů způsobem přesahujícím lidskou důstojnost a slušnost.“

Vedení města se snaží napjatou situaci uklidnit. Starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD) se v úterý sešel se zástupci Asociace Romů i se zástupci místní komunity. „Odsuzujeme tento hanebný kriminální čin, ať byl pachatelem kdokoliv. V případě, že se prokáže, že útočníky byli Romové, budeme se od těchto kriminálníků jasně distancovat a sami učiníme vše pro to, aby byli co nejdříve vypátraní. Místní romská komunita hodlá být všemocně nápomocná k dopadení pachatelů. Slušní Romové žijící v Břeclavi mají sami zájem na zlepšení bezpečnostní situace,“ uvedl předseda Celostátní asociace Romů Vladimír Galbavý.

Na napětí zareagovala také policie – posílila hlídky

„Shopping centrum, pěší zóna a břeclavské nádraží. To je zóna, kam jsme denně voláni kvůli nejrůznějšímu protiprávnímu jednání,“ uvedl mluvčí břeclavské městské policie Zdeněk Novák. Právě tady neznámí muži chlapce napadli. Státní i městská policie už posílila počet hlídek, ty se mají po Břeclavi pohybovat především ve večerních hodinách.

Po trojici útočníků ale zatím policie marně pátrá. „Kriminalisté se od nedělního večera případem intenzivně zabývají a ke spolupráci přizvali i městskou policii. Zároveň však prosíme obyvatele města, kteří mají k případu jakékoliv informace, aby je oznámili na linku 158,“ uvedl vedoucí břeclavské policie František Klimus. Brzké dopadení pachatelů je podle všech to, co by atmosféru mohlo uklidnit.

Napětí mezi Romy a ostatními obyvateli řeší Břeclav dlouhodobě. Největší problémy jsou v Riegrově ulici, kde řada lidí považuje život za doslova nesnesitelný. Problémy chtěla radnice vyřešit tím, že jeden z městských bytů promění v detašované pracoviště městské policie. Dohled strážníků má zajistit místním, kteří si na hluk stěžují už několik let, především klidné bydlení. V lokalitě také přibyl ještě romský asistent. Do budoucna ještě plánuje zavedení kamerového systému.

Podobný brutální útok nezažila Břeclav poprvé

„Podobný brutální útok zaznamenala policie zhruba před dvěma lety, stejně jako v tomto případě jde spíše o exces,“ uvedl mluvčí břeclavské městské policie Zdeněk Novák. Na podzim 2010 skupinka sedmi Romů vyrazila do břeclavské herny Koruna, kde muži prohráli všechny peníze. U obsluhy baru chtěli získat peníze zpátky. Když se svou žádostí neuspěli, začali být agresivní, obsluhu slovně i fyzicky napadli a demolovali vybavení herny. Na místo proto dorazili břeclavští strážníci a posléze státní policie, výtržníky ale nikdo nezadržel. Ve své jízdě tak pokračovali dál do baru Delta. Tam čtyři z nich brutálně zbili devětadvacetiletého muže. S vážnými poraněními hlavy a obličeje skončil v nemocnici.

Útok, který skončil tragédií, zažila Břeclav před jednadvaceti lety. Tehdy skupina romských mladíků zaútočila na policistu v civilu Petra Baránka, který je pustil při přecházení silnice. Muži mu kopali do auta. Když Baránek vystoupil, povalili jen na zem a bili. Policista v boji proti přesile sáhl po zbrani a výstřel jednoho z útočníků zabil. Událost vyvolala značné kontroverze, Romové Baránka označili za vraha.